Gadā nozog aptuveni 30 000 mobilo telefonu

Neskatoties uz to, ka nozagtos vai pazaudētos mobilo telefonu aparātus iespējams nobloķēt, lai tos nevarētu izmantot nevienā no mobilo sakaru tīkliem Latvijā, šo ērto sakaru ierīču zādzības nav mazinājušās.

Nav pieejamas precīzas informācijas par to, cik pērn Latvijā ir fiksētas mobilo telefonu zādzības, nerunājot par zādzībām, par kurām netiek ziņots. Valsts policija atsevišķi neuzskaita mobilo telefonu zādzības, Neatkarīgajai atzina Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš.

Arī Datorikas institūts DIVI, kas uztur nobloķēto tālruņu datubāzi, Neatkarīgajai nesniedza informāciju par 2008. un 2009. gadā bloķētajiem telefoniem, skaidrojot, ka uzņēmums nodrošina tikai tehnisko risinājumu. Turklāt izpaust šāda veida informāciju liedzot arī līgumiskās attiecības.

Kopš 2008. gada sākuma visi mobilo sakaru operatori – LMT, Tele2, Bite Latvija – veido kopīgu zagto un nozaudēto tālruņu datubāzi. Katram tālruņa aparātam ir savs unikāls identifikators – IMEI kods (International Mobile Equipment Identity). To piešķir tālruņa ražotājs, un tas sastāv no 15 cipariem. Pēc IMEI numura tiek atpazīts katrs tālruņa aparāts mobilo sakaru tīklā un, ja nepieciešams (piemēram, tālruņa īpašnieks ziņo par tā nozagšanu), šo tālruņa aparātu iespējams nobloķēt. Iepriekš to darīja vien Latvijas Mobilais telefons (LMT), bloķējot nozagto vai pazaudēto telefonu lietošanu savā tīklā.

Pēc LMT datiem, 1999. gadā uzņēmums bija bloķējis 18 289 mobilo telefonu aparātus, 2000. gadā – 24 470 aparātu, 2006. gadā – 27 000. Šobrīd situācija, pēc LMT preses sekertāres Elīnas Lideres teiktā, ir cerīgāka, jo kopš 2008. gada, kad arī citi operatori sāka sekot LMT piemēram slēgt zagto un nozaudēto tālruņu lietošanu savā tīklā, klientu iesniegto pieteikumu skaits ir samazinājies vairāk nekā uz pusi. "Iepriekš katru mēnesi vidēji 2000 telefonu pieteica kā zagtus vai nozaudētus, tad tagad jau tikai vidēji 650 telefonu mēnesī. Turklāt novērojama vēl viena pozitīva tendence – tagad visai ievērojama daļa no slēgtajiem telefoniem tiek atdoti atpakaļ," sacīja E. Lidere.

Tele2 drošības nodaļas vadītājs Gvido Endlers Neatkarīgo informēja, ka 2008. gadā bloķēti 68 789 mobilie telefoni (tajā skaitā LMT datubāzē ieptiekš iekļautā informācija par 49 000 aparātu), 2009. gadā – 23 755 aparāti.

Savukārt Bites tīklā nozaudēto un nozagto telefonu pieteikumu skaits pērn, salīdzinot ar 2008. gadu, ir pieaudzis par 40 procentiem. Līdz ar to, pēc aptuvenām aplēsēm, pērn kopumā Latvijā tika nozagti vai pazaudēti aptuveni 30 000 telefona aparātu, kurus īpašnieki pieteica bloķēšanai.

E. Lidere uzskata, ka pilnībā izvairīties no telefonu zādzībām droši vien nav iespējams pat tad, ja slēgtais telefons pēc tam ir izmantojams tikai kā rotaļlieta. Savukārt no slēgta telefona nelegālas atkodēšanas atbaida kopš 2008. gada likumā paredzētā kriminālatbildība par šādu rīcību, pieļāva E. Lidere. Tomēr, neskatoties uz to, reklāmas sludinājumos joprojām tiek piedāvāts atbloķēt visādu veidu telefonus.