Situācija Austrumu slimnīcā pasliktinās dienu no dienas

© F64

Situācija Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pasliktinās dienu no dienas, šorīt LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (V).

Ministrs skaidroja, ka slimnīcas spēja apmaksāt rēķinus no savas naudas plūsmas arvien sarūk.

"Mums ir skaidri jāapzinās, ka caurums ar katru dienu pieaug," pauda Belēvičs. Viņš arī sacīja, ka neredz iespēju pārskatāmā laikā realizēt slimnīcas iecerētās pārbūves.

Lai uzlabotu situāciju slimnīcā, ir mainīts valdes sastāvs un veikti citi darbi. Turpmāk Veselības ministrijā arī notiks stingrāka kapitālsabiedrību uzraudzība, budžetus vajadzēs saskaņot ne tikai gada beigās, bet vairākas reizes gadā.

"Samazināt iztrūkumu var, tikai ievērojot stingrus budžeta plānus," viņš uzsvēra.

Kā ziņots, veselības ministrs 24.februārī paziņoja, ka Austrumu slimnīcai ir visas maksātnespējas pazīmes. Tomēr tiks meklēti risinājumi, nepieļaujot slimnīcas bankrotu.

Tai pat dienā preses konferencē Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga informēja, ka no 2011. līdz 2015.gada sākumam slimnīcai radušies 23,7 miljonu eiro zaudējumi. Viņa gan norādīja, ka slimnīcā nav sācies maksātnespējas process un pagaidām situācija neatbilst nevienai no sešām maksātnespējas pazīmēm.

Slimnīca šādā situācijā nav nonākusi pēkšņi, tā radusies jau 2011.gadā, kad veselības aprūpes pakalpojumu tarifi slimnīcai tika samazināti par 26% un tika pielīdzināti reģionālo slimnīcu tarifiem, kā arī slimnīca pārdzīvoja vairākas reorganizācijas. Vairākus gadus situācija tika risināta uz iekšējo rezervju rēķina, tika veikta optimizācija un veikti uzkrājumi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.