Prezidents: Valdošā koalīcija nestrādā kā komanda

© f64

Valdošā koalīcija patlaban nestrādā saskaņoti kā viena komanda, bet katrs partneris pārvalda savu lauciņu, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Šeit nav kopīgs mērķis valdībai strādāt kā vienotam mehānismam, bet [..] katra partija ir atbildīga par noteiktu jomu, viņai tā joma interesē, viņa ir gatava uzņemties atbildību šajā jomā, bet tas nav gluži īsts komandas darbs," novērojis Vējonis.

Prezidents uzsvēra, ka tuvākajā laikā valdību sagaida sarežģīti lēmumi, tāpēc būtu jāizslēdz no darba kārtības sekundāri jautājumi, lai kā vienota komanda varētu sekmīgāk risināt nopietnās problēmas.

"Koalīcijai pašai ir jāsapurinās, jo to gaida smags darbs - jāveido nākamā gada budžets, jāpieņem lēmumi attiecībā uz izglītības reformām [..], kā arī jārisina daudzi citi sasāpējuši jautājumi, piemēram, par piensaimnieku atbalstu," raidījumā "900 sekundes" sacīja Vējonis.

Šajā Saeimas sasaukumā Valsts prezidents neredz labāku koalīcijas modeli par pašreizējo, tādēļ viņš uzskata, ka "Vienotībai", Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kā arī nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ir kopā jāturpina darbs valdībā.

Tomēr, pēc Vējoņa domām, valdības vadītājai vajadzētu stingrāk vadīt koalīciju un brīžiem "uzsist dūri galdā", lai sadarbības partneri risinātu jautājumus, kas ir svarīgi valsts attīstībai un tās iedzīvotājiem, nevis diskutētu par nebūtiskām lietām.

Vējonis domā, ka šī valdība nekritīs ne budžeta, ne citu jautājumu dēļ, jo pašreizējie koalīcijas partneri ir ieinteresēti nepazaudēt savas atbildības jomas valdībā. "Ļoti iespējams, ka kāda partija varbūt vēlas pamainīt kādu cilvēku kādā amatā, bet tā ir partiju iekšējā padarīšana, un jebkurai partijai, ja tā vēlas kaut ko mainīt, ir tiesības to piedāvāt," atzina Vējonis.

Jautāts, vai viņam ir ziņas par kādu konkrētu cilvēku, kuru kāda no valdības partijām gribētu nomainīt amatā, Vējonis sacīja, ka tā ir partiju iekšējā darīšana.

Lūgts komentēt izskanējušās runas, ka Straujumu premjerministres amatā varētu nomainīt "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, prezidents uzsvēra, ka "tās ir kārtējās spekulācijas, jo premjera Laimdota Straujuma ir darboties spējīga un vada šo koalīciju ne pirmo gadu".

Kā ziņots, kaut arī pašreizējiem valdības partneriem pēdējā laikā radušās domstarpības dažādos jautājumos, tie apņēmušies turpināt darbu, cerot atrisināt nesaskaņas.

Ministru prezidente vakar pēc koalīcijas partneru sanāksmes sacīja, ka ticis izrunāts jautājums par koalīcijas darbu līdz šim. "Koalīcija turpina darbu un domāju, ka mēs te nemazgāsim veļu, bet turpinām darbu," pauda valdības vadītāja.

Kā ziņots, lielas nesaskaņas starp koalīcijas partneriem izraisījis valdības lēmums par 250 bēgļu uzņemšanu Latvijā. Nacionālā apvienība iebilst pret bēgļu uzņemšanu un pat apsver iespēju saistībā ar šo jautājumu vērsties Satversmes tiesā, kas izraisījis asu "Vienotības" reakciju, savukārt ZZS šajā strīdā centās tieši neiesaistīties, norādot, ka problēma būtu jāatrisina "Vienotībai".

Līdz vakardienai gan nekādas plašākas diskusijas par VL-TB/LNNK rīcību nebija notikušas, jo Straujuma bija atvaļinājumā. Vakardienas sanāksmē tika diskutēts par koalīcijas līguma ievērošanu, par migrāciju un par Grieķijas finanšu problēmām un citiem jautājumiem.

 

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.