Atkal lūdz tiesu prasīt atskaites no Šveices advokāta

© F64

Ventspils mēra Aivara Lemberga advokāte Irina Kauke lūgusi Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģijai pieprasīt no arestētās mantas glabātāja Rūdolfa Meroni detalizēti atskaitīties par deviņiem ārvalstu uzņēmumiem, kuru aktīvus prokurori uzticējuši viņam pārvaldīt.

Pratinot R. Meroni Rīgas apgabaltiesā t. s. Lemberga prāvā, noskaidrojies, ka visas R. Meroni pārvaldībā nodotās Britu Virdžīnu salās reģistrēto kompāniju turētāja akcijas zaudējušas savas tiesības un, iespējams, mainījušas savus juridiskos īpašniekus, zaudētas vai izšķērdētas. Noskaidrojies, ka Britu Virdžīnu salu kompāniju turētāju akcijas, iespējams, pārreģistrētas uz kompānijas Eurocom International Ltd. vārda. Šīs kompānijas īpašniekus un labuma guvējus R. Meroni tiesā atteicies nosaukt, tādēļ pieļaujama varbūtība, ka Britu Virdžīnu salās reģistrētos labumus R. Meroni pārreģistrējis uz savas personiskās kompānijas vārda.

R. Meroni piemērota procesuālā aizsardzība, tādēļ viņš tiek pratināts slēgtās sēdēs, kurās dalība Neatkarīgajai pagaidām liegta un tādējādi iespējas detalizēti atspoguļot R. Meroni sniegtās liecības ir apgrūtinātas.

Advokāte lūgumā tiesai atgādinājusi, ka protokolos par aresta uzlikšanu mantai 2007. gada nogalē norādīts, ka visa arestētā manta atrodas R. Meroni pārvaldījumā, līdz ar ko šveicietim šo mantu aizliegts izšķērdēt, slēpt, mainīt vai atsavināt.

Vienā no mantas aresta protokoliem esot arī teikts, ka, lai gan arestētā manta atrodoties R. Meroni pārvaldījumā, arī A. Lembergam uzlikts aizliegums rīkoties ar arestēto mantu, to lietot, izšķērdēt, slēpt, mainīt vai atsavināt. Visi A. Lemberga iebildumi mantas aresta brīdī 2007. gadā par to, ka arestētā manta un arestētās mantas protokols viņam netiek uzrādīts, no prokuroru puses nav ņemti vērā.

No I. Kaukes lūguma tiesai izriet, ka faktiski arestēto mantu pārvalda un no tās gūst labumu R. Meroni, bet A. Lembergs, kurš nemaz nezina, kādu tieši arestēto mantu R. Meroni pārvalda un cik veiksmīgi vai neveiksmīgi viņš to dara, likuma priekšā nes par to atbildību.

Lai gūtu kaut nelielu skaidrību par arestēto labumu apjomu un to stāvokli, advokāte lūdz tiesu pieprasīt no R. Meroni ziņas un dokumentus par tādām kompānijām kā Barnes Industries Ltd, Briksly Limited, Eastwhich Financial Corporation, Lathorn Trading limited, Hinch Invest&Finances S.A., Regina Development Inc., Tanar Vermogensberatungen S.A., Margrave Trade Inc., United Baltic Holding.

Advokāte lūdz tiesu pieprasīt no R. Meroni ziņas par to, kādu informāciju viņš ir sniedzis Britu Virdžīnu salu reģistrā par iepriekšminēto uzņēmumu akciju konvertāciju, kura persona veikusi turētāja akciju konvertāciju, kura persona pieņēmusi lēmumus par uzņēmumu turētāja akciju konvertāciju, kuras personas konvertētajos sertifikātos norādītas kā kompānijas akciju īpašnieks vai patiesā labuma guvējs, un daudzus citus datus.

Tiesvedība t. s. Lemberga krimināllietā ilgst kopš 2009. gada 16. februāra. Septiņu tiesvedības gadu laikā ik pa brīdim tiesas zālē tiek aktualizēts jautājums par to, kādu īsti arestēto mantu R. Meroni glabā, kāds ir arestētās mantas stāvoklis. Prokurori uzstāj, ka atskaites par mantas glabāšanu no R. Meroni nav jāpieprasa. Viņu viedokli tiesas sastāvs vismaz līdz šim ir pilnībā atbalstījis.