Aicinājumam ziedot asinis atsaucies 6521 cilvēks

© F64

Kopš Valsts asinsdonoru centrs (VADC) 1.jūlijā sāka kampaņu "Mums ir viena asinsrite", asinis ziedot ir atnācis 6521 cilvēks.

Kā aģentūra LETA uzzināja centrā, tas gan ir nedaudz mazāks skaits kā līdzīgā periodā pagājušajā gadā, tomēr, ņemot vērā, ka šogad ir mazāks pieprasījums pēc asinīm, šobrīd asins rezervju krājumi ir pietiekoši.

Tomēr joprojām VADC aicina atsaukties 0 rēzus negatīvo, A rēzus pozitīvo un AB rēzus negatīvo asinsgrupu donorus.

Līdzīgi kā iepriekš, vairāk ziedotāju ir Rīgā un Rīgas reģionā, ko nosaka arī lielāks iedzīvotāju skaits. Daudz ziedotāju bijis arī Latgales reģionā, kur aktīvi strādā VADC Latgales filiāles darbinieki.

No 1.jūlija vidēji dienā asinis ziedot bija atnākuši 176 cilvēki, kas ir pietiekami, lai uzturētu asins rezerves vajadzīgajā daudzumā.

Centrā atgādina, ka vidēji dienā nepieciešams, lai asinis ziedotu 150 cilvēki, un norāda, ka no atnākušajiem apmēram 10-15% cilvēku netiek pieņemti dažādu iemeslu dēļ, piemēram, vispārējas veselības problēmas, ērces kodums, zems hemoglobīna līmenis asinīs.

Jau ziņots, ka Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt.

Lai nodrošinātu pastāvīgu asins krājumu papildināšanu un pilnībā nodrošinātu slimnīcu pieprasījumu, kā arī lai nebūtu jāatliek plānveida operācijas, VADC jūlija sākumā sāka kampaņu "Mums ir viena asinsrite". Tās laikā ar televīzijas, radio un preses reklāmu palīdzību iedzīvotājiem tiks atgādināts, ka vajadzība pēc stabilām asins rezervēm var skart jebkuru cilvēku un asinis var ziedot trīs reizes gadā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.