BRĪDINĀJUMS: Mediķi aicina vecākus un bērnus būt uzmanīgiem

© f64

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi aicina vecākus un bērnus būt uzmanīgiem, atpūšoties un meklējot veldzi pie ūdens, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Dace Preisa.

 

Lai atpūta pie ūdens būtu droša un patīkama, svarīgi neatstāt bērnu pie ūdens vienu pašu bez uzraudzības neatkarīgi no tā, vai ūdens tilpne ir jūra, ezers, upe, dīķis, baseins, ūdens atrakciju parks vai muca lietus ūdens krāšanai. Dažkārt pietiek ar dziļu peļķi, lai aizrijoties dzīvība būtu briesmās, norādīja Preisa.

Tāpat pēc ilgstošas atrašanās saulē ūdenī jāgremdējas pamazām. Straujas temperatūras svārstības var izraisīt sirds un asinsrites traucējumus un krampjus.

Mediķi vecākiem arī atgādina, ka līdz ko bērna lūpas kļūst zilganas, bērns jānogādā sausumā un jāietin dvielī, lai novērstu hipotermiju.

Preisa arī norādīja, ka peldēšanai vislabāk izvēlēties oficiālās peldvietas. Pirms laist bērnu ūdenī, jāpārliecinās, ka krasts ir lēzens, ciets, bez bedrēm un tuvumā nav spēcīgas straumes, ūdenszāļu, kā arī smiltīs nav stiklu vai citu asu priekšmetu.

Tāpat vecākiem nevajadzētu ļaut bērniem lēkt ūdenī. Zem ūdens var slēpties akmeņi un straumes atnesti koki. Ielecot no augstuma pārāk seklā vietā, var gūt traumu, arī atsitoties pret gultni, skaidroja slimnīcas pārstāve.

Mediķi arī aicina vecākus mācīt saviem bērniem peldēt, mazuļiem uzvilkt glābšanas vesti, nepeldēties negaisa vai pērkona laikā, jo ūdens labi vada elektrību.

Savukārt, ja mājās ir baseins, tam nepieciešams uzstādīt žogu, lai bērns bez vecāku ziņas nevarētu tam piekļūt.

Atpūšoties lielākās grupās, pieaugušajiem vajadzētu izraudzīties vienu atbildīgo, kurš pieskata bērnus. "Ja bērnus pieskata vairāki vienlaikus, tas nozīmē, ka tos nepieskata neviens," piebilda Preisa.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi atgādina, ka par bērnu drošību pie ūdens ir atbildīgi pieaugušie. Lai atpūta pie ūdens būtu droša un patīkama, svarīgi ievērot šos noteikumus.

Tāpat nereti bērni jokojas, imitējot slīkšanu. Vecākiem saviem bērniem jāpaskaidro, ka, rodoties reālām briesmām, citi var nenovērtēt stāvokļa bīstamību.

Bērniem arī nav nepieciešams iet ūdenī dziļāk par krūšu daļu, piebilda slimnīcas pārstāve.

Jau ziņots, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šogad no ūdenstilpēm izcēlis 67 noslīkušos, aģentūra LETA noskaidroja VUGD.