Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sāk vākt parakstus par pedofilu kastrāciju

© scanpix

Sabiedrības iniciatīvas portālā "manabalss.lv" tomēr sākta parakstu vākšana par publisku reģistru, bargākiem sodiem un kastrāciju pedofiliem.

 

Neskatoties uz to, ka sākotnēji iniciatīvu plānoja iesniegt Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S), patlaban kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts "Ghetto Games" kustības vadītājs Raimonds Elbakjans. Iniciatīvas iesniedzējiem mainoties, tās saturs, kā liecina Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) sociālajā tīklā "Facebook" ievietotais sākotnējais iniciatīvas ekrānšāviņš, palicis nemainīgs.

Iniciatīvas iesniedzējs norāda, ka patlaban Krimināllikumā par noziegumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kuros cietuši bērni, paredzēti nesamērīgi viegli sodi. Likums par seksuāla rakstura darbībām ar personu, kura nav sasniegusi 16 gadu vecumu, paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu ar probācijas uzraudzību vai bez tās. Savukārt par 16 gadus nesasniegušas personas pavešanu netiklībā likums paredz vien brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu ar probācijas uzraudzību, uzskaitīts iniciatīvā.

Elbakjans uzsvēra, ka prakse liecina, ka tiesas par minētajiem noziegumiem piemēro tieši alternatīvos sodus un vainīgās personas pēc notiesāšanas bieži vien turpina dzīvot iepriekšējā dzīvesvietā. Statistika vēsta, ka personas, kuras izdarījušas noziegumus pret bērniem, tos izdara atkārtoti, tādējādi apdraudot arī citus bērnus. Minētais pamatoti izraisa sabiedrības sašutumu, pausts iniciatīvā.

Iniciatīvā norādīts, ka arī pēc soda izciešanas vainīgās personas netiek pienācīgi uzraudzītas un vecāki nav informēti par to, ka viņiem kaimiņos dzīvo vai strādā personas, kuras sodītas par šādiem noziegumiem. Joprojām nav izveidots pedofilu reģistrs un pašvaldībām ir liegta iespēja iegūt informāciju par minētajām personām un tās nevar aktīvi iesaistīties šāda rakstura noziegumu profilaksē un pasargāt savā teritorijā dzīvojošos bērnus. Esošais regulējums nodara kaitējumu sabiedrības interesēm - iespējai bērnam augt drošā vidē.

Lai novērstu iepriekšminētās problēmas, iniciatīvas pieteicēji vēlas panākt, lai par minētajiem noziegumiem likums neparedzētu alternatīvos sodus un brīvības atņemšana tiktu noteikta uz ilgāku laiku. Lai atturētu pedofilus no vēlmes atkārtot savus noziegumus, Latvijā būtu jāpārņem citu valstu pieredze un jāparedz pedofilu ķīmiskā kastrācija. Papildus tam grib panākt, lai Latvijā tiktu izveidots pedofilu reģistrs, pieeja kuram būtu arī pašvaldībām par viņu teritorijā dzīvojošajām personām

Piedāvātās pārmaiņas iespējams īstenot, izdarot attiecīgus grozījumus Krimināllikumā, likumā "Par pašvaldībām" un citos normatīvajos aktos, kas regulē Iekšlietu ministrijas rīcībā esošā pedofilu reģistra publisku pieejamību.

Iniciatīvas iesniedzēju ieskatā rezultātā palielināsies sabiedrības drošības sajūta par saviem bērniem, tiks novērsti noziedzīgi nodarījumi un vainīgām personām tiks piespriests taisnīgs sods.

LETA jau ziņoja, ka sabiedrības iniciatīvu platforma "manabalss.lv" par iniciatīvas iesniegšanu pieprasījusi ziedojumu 1000 eiro apmērā, jo starp iniciatīvas iesniedzējiem ir politiķi, sociālajos tīklos apgalvo Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC). "manabalss.lv" pārstāvji aģentūrai LETA situāciju pašlaik nekomentēja, norādot, ka šodienas laikā portāla sadaļā "Blogs" tiks publicēts vadības paziņojums, skaidrojot notikušo situāciju.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs un partijas "Saskaņa" līderis Ušakovs kopā ar Saeimas deputātu Elksniņu, biedrības "Stop drugs" pārstāvi Sandri Bergmani, "Ghetto games" pārstāvi Raimondu Elbakjanu un kustības "Par sportisku sabiedrību" pārstāvi Andri Morozovu gatavo grozījumus Krimināllikumā, lai panāktu stingrāku atbildību un sodus lietās, kas saistītas ar pedofiliju.

Sašutumu sabiedrībā izraisīja gadījums, kad Liepājas tiesa par piecgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu vainīgos nolēma sodīt ar piespiedu darbu uz 240 un 200 stundām un probācijas uzraudzību.

Vēlāk Liepājas tiesas spriedums tika noprotestēts daļā par piemēroto sodu. Apelācijas protestā tika izteikti iebildumi par tiesas argumentāciju, kas bija par pamatu piespiedu darba piemērošanai abiem apsūdzētajiem. Protestā lūgts piemērot apsūdzētajiem bargāku soda veidu - brīvības atņemšanu.

Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts iepriekš norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Tikmēr Kurzemes tiesas apgabala virsprokurors Andris Mikuļskis, veicot izmeklēšanu par Liepājas tiesas spriedumu lietā par netiklām darbībām ar mazgadīgu meiteni, secinājis, ka prokurores Ligitas Arājas prasītais sods nav bijis pretrunā likumam, tomēr pārāk maigs.