Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Aicina uzņēmumus un skolēnus pieteikties Ēnu dienai

Lai dotu iespēju skolēniem iepazīt savu nākotnes profesiju, bet darba devējiem – piesaistīt jaunus interesentus, 17. februārī jau desmito gadu notiks kārtējā Ēnu diena. Tā ir tikai viena diena gadā, kas skolēniem sniedz iespēju iekļūtu tur, kur profesionāļi dara reālus darbus.

Uzņēmumi un organizācijas Ēnu dienai var pieteikties akcijas mājas lapā www.enudiena.lv līdz 10. februārim, bet skolēni – līdz 12. februārim. Akcijas organizatori Junior Achievement Latvija aicina gan skolēnus, gan ēnu devējus pieteikties laicīgi. Atbilstošākie skolēni ēnu devēju pārstāvēto profesiju amatiem tiek atlasīti konkursa kārtībā, jo uz vienu ēnu devēja vietu bieži vien piesakās vairāki desmiti skolēnu, tāpēc ir ļoti svarīgi pieteikšanos veikt pēc iespējas ātrāk.

Ēnu dienā skolēni apmeklē kādu noteiktu darba vietu, 4 – 6 stundas vēro, seko, izzina izvēlētā ēnas devēja darbu un pienākumus. Vēlams, lai vienam profesionālim ir tikai viena ēna, izņēmums ir 1.-6. klašu skolēni, kas var ēnot nelielās grupās.

Ēnu devējs var būt jebkurš uzņēmuma vai organizācijas darbinieks, jebkuras profesijas pārstāvis, bet īpaši šajā Ēnu dienā tiek akcentēta sadarbība ar Latvijas uzņēmējiem, nozaru ekspertiem, valsts iestāžu vadītājiem. Jauniešiem jau skolas laikā nepieciešams izprast, ka panākumi nav iespējami bez nopietna darba un izglītības, un tieši saruna ar organizāciju vadītājiem veicinās šo izpratni, kā arī paplašinās redzesloku.

Ēnu diena iepazīstina skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu atbilstoši sagatavoties darba tirgum un veicinātu saistību starp izglītību un karjeru, tādējādi rosinot skolēnus ar daudz motivētāku attieksmi pievērsties mācībām.

Skolēniem tā ir iespēja iepazīt praktiski jebkuru profesiju, ēnojot amatu meistarus, lidmašīnu pilotus, politiķus u.c.