Lai rehabilitācija norit vieglāk

Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa uzsver: kā sabiedrība varam sarūpēt tās lietas, kas bērnam atvieglo atveseļošanās procesu. Fonds aicina ziedot ziedojumu kastītēs pie Rimi veikalu kasēm un Galactico tirdzniecības centros Rīgā – pie īpaši izveidotās labdarības sienas © F64

Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar veikalu tīklu Rimi uzsāk jaunu labdarības akciju, lai palīdzētu Bērnu slimnīcai nodrošināt mazajiem pacientiem veiksmīgāku rehabilitāciju gan pēc pārciestajām traumām, gan dažādu saslimšanu gadījumā. Labdarības akcija uzjunda arī akūtas problēmas veselības aprūpē bērniem – pastāvošās kvotu sistēmas dēļ arī uz rehabilitācijas pakalpojumu ir jāgaida. Pašlaik rindas ir izveidojušās jau līdz gada beigām, apstiprina Bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša.

Rehabilitācija ir ļoti svarīga ārstniecības procesa sastāvdaļa. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, kuriem pēc traumām vai smagas slimības nepieciešamas labas turpmākās attīstības un dzīves iespējas. Tas ir arī viens no pieprasītākajiem pakalpojumiem Bērnu slimnīcā, un, pēc pašreizējām aplēsēm, dažādu vajadzību dēļ rehabilitācija kopumā būtu nepieciešama katram piektajam bērnam Latvijā. Taču rehabilitācijai stacionārā paredzētais kvotu apjoms ir nepietiekams, un veidojas rindas. Rehabilitācija ir ļoti pieprasīta. Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja profesore Anita Vētra stāsta, ka pašlaik primāri rehabilitāciju saņem pacienti, kuriem tā nepieciešama uzreiz, tie ir bērni, kuri atrodas stacionārā. Visgarākās rindas veidojas uz ambulatoro rehabilitāciju. «Jādomā, kā palielināt rehabilitācijas apjomu, tostarp arī to, kas nepieciešams bērniem uzreiz pēc akūtās saslimšanas,» saka A. Čakša. Tāpat ir arī vairāk priekšlaicīgi dzimušo bērnu un bērnu ar funkcionāliem traucējumiem. Šiem bērniem svarīgi, lai rehabilitācija būtu ne tikai vienreizējs pasākums, bet pilnvērtīgs atbalsts – tāds, kad mazais pacients var dzīvot pilnvērtīgi. Šāda rehabilitācijas procesa nodrošināšanai arī ir nepieciešams papildu laiks darbam ar pacientu un papildu tehnoloģijas.

Lai nodrošinātu labāku un bērniem atbilstošāku rehabilitācijas vidi un aprīkojumu, Bērnu slimnīcas fonds ir sācis labdarības akciju. Fonds cer savākt līdzekļus četru specializēto trenažieru, vertikalizācijas palīgierīces un trīs krēslu ar maināmu augstumu iegādei. Šim mērķim nepieciešami 14 300 eiro.

Bērnu slimnīcā pērn rehabilitācijas programmā stacionārā ārstējās 413 pacienti, dienas stacionārā – 745 bērni, bet 18 377 bērniem tika nodrošināti ambulatori rehabilitācijas pakalpojumi.



Svarīgākais