Luhse: Nejūtos absolūti vainīgs man inkriminētajās darbībās

© f64

Bijušais lidostas "Rīga" valdes priekšsēdis Arnis Luhse kategoriski noraida jebkādu savu vainu saistībā ar noklausīšanās skandālu lidostā.

 

Kā ziņots, šodien Drošības policija (DP) izplatījusi preses paziņojumu, ka DP trešdien lūgusi Rīgas rajona prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 11 pašreizējām un bijušajām starptautiskās lidostas "Rīga" amatpersonām un darbiniekiem saistībā ar nesankcionētu telefonsarunu noklausīšanos lidostā.

Luhse uz aģentūras LETA jautājumu, kā vērtē šādu DP soli, norāda: "Nekādi nevērtēju un nejūtos absolūti vainīgs man inkriminētajās darbībās." Viņš gan atzīst, ka pēc šī DP soļa izveidojusies situācija viņam nenāks par labu. "Protams, slikti ir tas, ka šādi tiek apgrūtināta dzīve - ir ierobežojumi un draugi pazūd no sakariem."

Iepriekš Luhse aģentūrai LETA sev inkriminēto noziegumu noklausīšanās lietā nodēvēja par muļķībām. Luhsem inkriminējot amatpersonas bezdarbību, proti, viņš savulaik ļāvis iegādāties lidostai telefonu centrāli, kurai pastāv sarunu ieraksta iespējas. "Tas ir galvenais pārkāpums. Nebūtu no analogās centrāles uz digitālo centrāli lidosta pārgājusi, nebūtu šāda iespēja pastāvējusi. Esmu vainīgs pie tā, ka iegādāta jauna tehnoloģija. Bija analogā centrāle, un pietrūka numuru. Tagad esmu no speciālistiem noskaidrojis, ka šobrīd jau visās jaunajās telefonu centrālēs ir iespēja ierakstīt sarunas. Tas ir tāpat, kā nopērkat mobilo tālruni, kurā ir diktofons. Pat tādas domas nebija, ka kāds varētu ierakstīt un sākt kaut kur citur lietot šos ierakstus," norādīja Luhse.

Kad sarunas ierakstītas, Luhse lidostā jau vairs nestrādāja. Lidostas vadībai centrāli iegādāties ierosināja informācijas tehnoloģiju speciālisti, jo tie nevarēja tikt galā ar veco sistēmu.

Jau ziņots, ka kriminālprocess bija sākts 2013.gada 14.decembrī. DP izmeklētājs uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai sāktu kriminālvajāšanu pret trim personām par personas korespondences noslēpuma tīšu pārkāpšanu, četrām personām par nolaidību un vēl četrām personām par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu.

Kriminālprocesā par cietušajiem atzītas 13 fiziskas personas. Ņemot vērā, ka lieta jau nodota prokuratūrai, DP nekomentēja, kāda bijusi motivācija nesankcionēti noklausīties personas. Tāpat DP neatklāja, kādas profesijas pārstāv cietušie.

Nevienai no 11 aizdomās turētajām personām drošības līdzeklis nav piemērots.

Sabiedrība par iespējamiem pārkāpumiem lidostā "Rīga" tika informēta 2013.gada 14.decembrī, kad medijiem tika izplatīts paziņojums par lidostas vadības rīcībā nonākušo informāciju, ka, lidostas valdei nezinot, ir veikta vairāku lidostas darbinieku nesankcionēta un prettiesiska telefona sarunu noklausīšanās un ierakstīšana.

Šajā lietā aizdomās turētie ir bijušie Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāji Luhse un Aldis Mūrnieks. Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka aizdomās turētā statuss oficiāli bija noteikts arī bijušajiem valdes locekļiem Andim Damlicam, Agrim Balodim un Artai Duntavai.

Saistībā ar šo lietu no amata bija atstādināts arī lidostas Drošības departamenta priekšnieks Raimonds Lazdiņš un divi viņa padotie - lidostas Drošības departamenta darbinieks Andrejs Savko un Ints Rubezis. Raidījums "LNT Ziņas" šopavasar ziņoja, ka Lazdiņš, Robezis un Savko darbā ir atjaunoti. Lazdiņš un Savko atjaunoti darbā ar Augstākās tiesas nolēmumiem, kas stājušies spēkā šogad aprīlī, bet Rubezis amatā bija jāatjauno jau pērn, jo tā oktobrī bija lēmusi Rīgas apgabaltiesa.

Svarīgākais