Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Secinājumi par bērnu ģībšanu svētkos būs augusta vidū

© F64

Izglītības ministrijas izveidotās komisijas secinājumi par bērnu ģībšanas iemesliem Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā būs zināmi augusta vidū, intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja izglītības ministre Mārīte Seile.

Viņa norādīja, ka jau patlaban ir apkopots liels informācijas daudzums, tostarp, no vecākiem, skolām un atbildīgajiem dienestiem. Vēl tiek gaidīta informācija no svētku rīcības komitejas, kā arī papildu informācija no atbildīgajiem dienestiem. Nākamā darba grupas tikšanās reize paredzēta 3.augustā, tomēr gala secinājumus plānots izdarīt līdz augusta vidum. Tālāk tiks veikta analīze, ko ņemt vērā, rīkojot nākamos svētkus, tostarp, tiks vērtēta svētku izpilddirektores Agras Bērziņas atbildība.

Patlaban kā apstākļi, kas veicināja bērnu ģībšanu, tiek izvērtēti pārgurums, saspiestība estrāde, kā arī gaisa trūkums, proti, no fiziķiem saņemts atzinums, ka pie svētku skatuves varētu būt izveidojusies ogļskābās gāzes "kabata". Vēl tiek gaidīti arī bērnu lietotā ūdens analīzes dati. Joprojām viena no vērtētajām versijām ir, ka estrādē bija vairāk bērnu nekā vajadzētu būt.

Vienlaikus ministre norādīja, ka komisijas darbs nav slepens. Kā skaidroja Seile, komisijas darbu nolemts netranslēt un vakardienas sēde bijusi slēgta, jo apkopotajā un izskatāmajā informācijā ir sensitīvi dati, kurus aizsargā likums. Taču secinājumi un komisijas nolemtais būs pieejams sabiedrībai. Komisijas sēdē arī nolemts, ka tās kopīgo viedokli sniegs izglītības ministrija, tomēr jebkuram komisijas loceklim ir tiesības paust arī savu viedokli, uzsvēra ministre.

Kā ziņots, par spīti plāniem XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanu pabeigt divu nedēļu laikā, izvērtēšanas komisijas darbs ieilgs. Kā sarunā ar aģentūru LETA norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietas izpildītāja Evija Papule, nākamā komisijas sanāksme plānota tikai 3.augustā plkst.14. Tajā plānots skatīt Pārtikas un veterinārā dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts policijas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, kā arī svētku mākslinieciskās padomes ziņojumus par noritējušajiem svētkiem. Līdz ar to pagaidām vēl nevarot veikt nekādus būtiskus secinājumus.

Kā ziņots, komisijā iekļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības, Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un VISC pārstāvji. Viņu uzdevums būs analizēt dažādus organizatoriskos aspektus, tostarp dalībnieku slodzi svētku laikā, ēdināšanu, drošības un veselības nodrošināšanas jautājumus, kā arī iesaistīto pušu komunikāciju.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) solīja, ka aicinās veidot ekspertu komisiju, lai izvērtētu Dziesmu un deju svētku organizēšanu, kā arī bērnu slodzes samērīgumu, ēdienkartes sabalansētību un citus kritiskos faktorus, kuru dēļ bērniem radās veselības problēmas.

Jau ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bijis izdarīts viss, lai svētki būtu droši.