Mūrniece velta pārmetumus Straujumai un Kozlovskim

© F64

Bēgļu jautājumu risināšanā valdība kopumā nav izdarījusi visus mājasdarbus, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

Viņa skaidroja, ka ar pirkstu nerādīs uz konkrētiem vainīgajiem, taču sarunās Eiropas līmenī piedalījās valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Viņa uzskata, ka bēgļu jautājumā komunikācija ar sabiedrību ir bijusi vāja, nav sniegtas atbildes uz būtiskiem jautājumiem.

Mūrniece uzsvēra, ka liela kļūda ir nerunāt ar sabiedrību un neskaidrot šo lietu, kļūda ir pieņemt lēmumus bez analīzes, neatrodot atbildes uz svarīgiem jautājumiem, kā arī kļūda ir Eiropas līmenī neizrunājot šos aktuālos jautājumus.

Viņasprāt, bēgļu uzņemšana ir īstermiņa risinājums, kas, iespējams, var radīt tālākus precedentus. Taču nevar pārcelt pusi Āfrikas uz Eiropu un cerēt, ka tas būs veiksmīgs risinājums.

Amatpersona uzskata, ka vispirms ir jārunā par ilgtermiņa risinājumiem.

Kā ziņots, 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija divu gadu laikā ES pārvietošanas programmas un mītnesvietas maiņas programmā solidāri uzņems kopumā 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

9.jūlija neformālā Tieslietu un iekšlietu padomē Luksemburgā tika panākta vienošanās par 20 000 bēgļu pārvietošanu no trešajām valstīm, no kuriem Latvija uzņems 64 bēgļus. Savukārt par 40 000 bēgļu pārvietošanu no Itālijas un Grieķijas galīgā vienošanās Luksemburgā vēl netika panākta.

Jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā radījis nesaskaņas koalīcijas partiju vidū. Pēc tam, kad Ministru prezidentes parlamentārais sekretārs Rihards Kols bija parakstījis ierosinājumu par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu bēgļu jautājuma lemšanai, Straujuma viņu atlaida no amata. Nacionālās apvienības deputāti pauda neizpratni par šādu lēmumu, kamēr valdības vadītāja norādīja uz koalīcijas līguma pārkāpšanu.

Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka atsevišķi partijas "Vienotība" biedri vēlētos, lai nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) drīzāk pamestu koalīciju, turklāt ""Vienotība" ar Kola atlaišanu ir "iešāvusi pati sev kājā"", sacīja Dzintars.

Svarīgākais