Sāls un cukura nodokli neatbalsta

© F64

Pārtikas nozares padome nolēmusi neatbalstīt Veselības ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa paaugstināšanu un ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām – šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, informē Zemkopības ministrijas pārstāvis Kaspars Funts.

Akcīzes nodokļa ieviešana vājinātu pārtikas ražotāju konkurētspēju gan vietējos, gan eksporta tirgos, turklāt citu valstu pieredze rāda, ka šādu nodokļu ieviešana nesasniedz savu mērķi, bet tikai vājina vietējo ražotāju pozīcijas tirgū, Zemkopības ministrijā notikušajā padomes sēdē atzinušas Latvijas pārtikas ražotāju un lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas.

Pārtikas ražotāji norādīja, ka nodokļu sloga palielinājuma rezultātā pieaugtu pārtikas produktu cenas, veidotos nevienlīdzīga konkurence ar kaimiņvalstu uzņēmumiem, samazinātos iedzīvotāju pirktspēja. Tam būtu arī negatīva ietekme uz saistītajām nozarēm, piemēram, lauksaimniecību. Ražotāji uzsver, ka atsevišķu pārtikas produktu grupu aplikšana ar jaunu nodokli pasliktinātu uzņēmējdarbības vidi Latvijā, tāpēc mūsu valsts pārtikas ražotāji pārceltu galaproduktu ražotnes uz Lietuvu, Igauniju un citām valstīm, kur šādi nodokļi nepastāv.

Arī pati Zemkopības ministrija neatbalsta Veselības ministrijas priekšlikumu par akcīzes nodokļa ieviešanu atsevišķām pārtikas produktu grupām – šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem, jo jaunu nodokļu ieviešanai un administrēšanai būtu nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, sarežģīta administrēšana un kontrole, nebūtu iespējams pārliecināties par akcīzes nodokļa nomaksu, kā arī pastāvētu risks palielināties minēto produktu nelegālajam apgrozījumam. «Pārtikas nozare izjūt Krievijas noteiktās sankcijas un aktīvi meklē jaunus eksporta tirgus, šajā situācijā šāds priekšlikums no mūsu puses nav atbalstāms,» saka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Neatkarīgā rakstīja, ka Veselības ministrija kā jaunās politikas iniciatīvas pieteikusi akcīzes nodokļa palielināšanu noteiktiem produktiem, kā arī šī nodokļa piemērošanu sālim, cukuram, šokolādei, cukura izstrādājumiem (karamelēm un tamlīdzīgiem našķiem). Ar akcīzes nodokli piedāvāts aplikt kartupeļu čipsus, sāļos riekstus, popkornu un sāļās kukurūzas uzkodas, kas satur vairāk nekā 1,25 gramus sāls uz 100 gramiem produkta, arī desas un citus gaļas izstrādājumus, gaļas subproduktus vai konservus no gaļas, sālītu, žāvētu vai kūpinātu gaļu, kas satur pārāk daudz sāls. Ar nodokli apliktu palmu eļļu, cūku taukus, gatavās zupas, buljonus un citus līdzīgus izstrādājumus. Veselības ministrija šādi vēlas panākt, lai iedzīvotāji Latvijā ēstu veselīgāk un samazinātu pārlieku sāli vai cukuru, vai palmu eļļu saturošu produktu lietošanu uzturā, kā arī lai gūtu papildu naudu, ko varētu izmantot veselības aprūpes vajadzību segšanai. Diemžēl pagaidām Veselības ministrijai praktiski nav sabiedroto.



Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais