Par piedalīšanos grautiņos turpmāk draudēs 3-12 gadu cietumsods

Par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kas saistītas ar grautiņiem, postījumiem, vardarbību vai pretošanos varas pārstāvjiem, turpmāk varētu draudēt trīs līdz 12 gadu brīvības atņemšanas sods, bet par šādu nekārtību organizēšanu - piecu līdz 15 gadu cietumsods.

To paredz grozījumu projekts Krimināllikumā (KL), kuru Tieslietu ministrija (TM) pērn oktobrī pieteica izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Vienlaikus ar citiem būtiskiem grozījumiem likumā iecerētas izmaiņas 225.pantā "Masu nekārtības". Patlaban brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem paredzēta par masu nekārtību organizēšanu, bet par aktīvu piedalīšanos šādās nekārtībās draud bargākas sankcijas - astoņu līdz 15 gadu cietumsods.

Saskaņā ar izstrādāto grozījumu projektu turpmāk par masu nekārtību organizēšanu varētu draudēt piecu līdz 15 gadu cietumsods ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, bet par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās - brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Kā aģentūra LETA uzzināja TM Sabiedrisko attiecību nodaļā, patlaban notiek KL grozījumu projekta saskaņošana ar citām institūcijām, tostarp prokuratūru. Lai grozījumi varētu stāties spēkā, tie būs jāatbalsta arī valdībā un jāpieņem Saeimā.

Kā ziņots, pērn 13.janvāra vakarā Vecrīgā notika vērienīgas masu nekārtības un grautiņi, kuros vairāki simti jauniešu stundām ilgi demolēja pilsētas centru, - tika izsisti logi vairākām tirdzniecības vietām un valsts iestāžu ēkām, stipri cieta arī Saeimas nams, tika aplaupīts alkoholisko dzērienu veikals un nodarīti citi būtiski postījumi. Grautiņos cieta valsts, pašvaldības un privātais īpašums, tostarp vairākas policijas automašīnas. Dažu stundu laikā tika aizturēti 106 huligāni.

Pret 46 aizturētajām personām Rīgas tiesu apgabala prokuratūrā joprojām turpinās izmeklēšana par aktīvu dalību 13.janvāra nekārtībās, aģentūru LETA informēja prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks. Šīm 46 personām jau 2009.gada jūlijā celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma 225.panta 2.daļas - par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, ja tās saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem. Ja šīs personas notiesātu, pēc pašreizējās KL redakcijas tām draudētu brīvības atņemšanas sods uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais