Aizvadītājā diennaktī apsaldējumus guvuši seši cilvēki

Pagājušajā diennaktī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi palīdzību snieguši sešiem cilvēkiem, kuri guvuši apsaldējumus, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Ilze Bukša.

Visi cietušie nogādāti slimnīcās. Četri cilvēki apsaldējumus guvuši Rīgas reģionā un pa vienam Latgales un Kurzemes reģionos.

Kopējais izsaukumu skaits bijis līdzīgs kā citās dienās - saņemti aptuveni 1000 izsaukumi.

Lai gan termometra stabiņš vietām noslīdēja līdz pat mīnus 27 grādiem, apsaldējumu bijis mazāk. Šonedēļ atsevišķas dienas slimnīcās nogādāti pat 13 un 14 apsaldējumus guvuši cilvēki.

Bukša norādīja, ka Rīgas reģionā apsaldējumus cilvēki visbiežāk guvuši, atrodoties alkohola reibumā. Tāpat mediķu palīdzība visbiežāk ir nepieciešama tieši vīriešiem.

"Alkohola reibumā cilvēki bieži nejūt reālos apstākļus un daudz ātrāk gūst apsaldējumus," sacīja Bukša.

NMPD mediķi saņēmuši arī izsaukumu uz kādu dzīvokli Rīgā, kur kāds gados vecāks kungs apsaldējumus bija guvis savā dzīvesvietā. Minētais kungs gan nebija alkohola reibumā.

Mediķi, ņemot vērā laika prognozes tuvākajā dienām, aicina cilvēkus, ejot ārā, izvēlēties piemērotu apģērbu un apavus. Vienlaikus Bukša aicināja cilvēkus, kuri māju apsildei izmanto krāsnis, būt piesardzīgiem, lai nenotiek ugunsnelaimes.

Ķermeņa apsaldējumi rodas, kad aukstuma ietekmē tiek nodarīti ādas, audu vai muskuļu bojājumi. Visbiežāk cilvēki apsaldē atklātās ķermeņa daļas - degunu, vaigus, zodu, arī roku un kāju pirkstus.

Apsaldējumu gadījumā ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība vai cietušais jānogādā tuvākajā medicīnas iestādē. Līdz brīdim, kad cietušajam palīdzību var sniegt ārsts, cietušais ir jānogādā siltumā un jānovelk mitrās un/vai ciešās drēbes un apavi. Cietušajam jādod dzert silts, alkoholu nesaturošs dzēriens. Apsaldētās ķermeņa daļas ir jāietin tīrā un sausā apsējā, bet apsaldētos pirkstus nedrīkst sasaitēt kopā. Tāpat apsaldētās vietas nedrīkst masēt un berzēt.

Svarīgākais