Lauksaimnieki raizējas par degvielas cenu kāpumu

© F64

Pēc apmēram trim mēnešiem lauku darbiem paredzēto dīzeļdegvielu sāks iekrāsot dzeltenu. Pēc lauksaimnieku aprēķiniem, iekrāsotās dīzeļdegvielas cena pieaugs par apmēram 5 līdz 6 eiro centiem par litru, turklāt lauksaimniekiem, kuri izmantos šo degvielu, nāksies iegādāties tvertnes tās glabāšanai.

Šobrīd lauksaimnieki lētāku dīzeļdegvielu lauku darbiem var iegādāties limitētā daudzumā licencētās tirgotavās. Taču jau šā gada vidū bija plānots ieviest pilnīgi jaunu kārtību, tas ir, šo degvielu iekrāsot. Tas palīdzētu kontrolējošām iestādēm noteikt, vai lētāko degvielu izmanto tikai tam paredzētiem mērķiem, tas ir, lauksaimnieciskajai ražošanai. Pēc saceltās ažiotāžas Saeima šīs jaunās kārtības ieviešanu atlika līdz oktobra beigām, kā arī atļāva lauksaimniekiem līdz 30. oktobrim izmantot 75% no piešķirtā dīzeļdegvielas limita saskaņā ar esošo kārtību.

Ideja par lauku darbiem paredzētās dīzeļdegvielas iekrāsošanu nav jauna. Tāda ir spēkā vairākās Eiropas valstīs, arī Igaunijā un Lietuvā. Zemnieki gan Neatkarīgajai norādīja, ka atšķirībā no citām valstīm Latvijā ir plānots ne tikai marķēt degvielu lauku darbiem, bet arī saglabāt limitus, piemēram, augkopības saimniecības varēs izmantot 100 litrus lētākās degvielas uz hektāru, lopkopji – 130 litrus uz hektāru, turklāt ar nosacījumu, ka uz vienu hektāru nodrošināti vismaz 285 eiro ieņēmumi.

Lauksaimniekus ne tik daudz uztrauc birokrātiskās prasības, jo arī šobrīd lētāku degvielu iespējams saņemt, izpildot virkni nosacījumu, cik iespējamais cenas kāpums. Lēsts, ka, marķējot dīzeļdegvielu, tās cena Latvijā varētu pieaugt par 5–6 eiro centiem par litru. Vienlaikus kaimiņvalstu pieredze rāda, ka starpība starp marķētu un nemarķētu dīzeļdegvielu ir apmēram viens eiro cents vai nedaudz vairāk.

Portālā manabalss.lv uzsākta parakstu vākšana, lai arī turpmāk lauksaimnieki varētu iegādāties nemarķētu degvielu pēc pašreizējās kārtības. «Sākotnēji krāsotas degvielas ieviešana lauku darbiem bija plānota kā viens no veidiem, kā atrisināt bezakcīzes degvielas trūkumu lielā daļā Latvijas zemnieku saimniecību, jo nereti ar noteiktajiem bezakcīzes degvielas limitiem ir par maz. Taču pašreizējie grozījumi esošajā kārtībā paredz, ka degvielu gan marķēs, gan limitēs. Lauksaimniekiem, valstij, tātad netieši arī nodokļu maksātājiem tas izmaksās vairākus desmitus miljonu eiro, organizēs vairākus iepirkumus, un izlietotie resursi neatsvērs rezultātu. Piemēram, 400 ha lielā zemnieku saimniecībā degvielas marķēšanas rezultātā degvielas iepirkšana izmaksās par 2400 eiro vairāk nekā tad, ja to nemarķētu. Gribam to mainīt, lai arī turpmāk lauksaimniekiem būtu pieejama nemarķēta bezakcīzes dīzeļdegviela,» skaidroja iniciatīvas autors Valters Zelčs.

Dīzeļdegvielas cena Lukoil DUS 20. jūlijā eiro/l

DD 1,114

DD bez akcīzes nodokļa lauksaimniekiem 0,790