"Tukuma piens": Ievērojam domes norādījumus saistībā ar dzirnavezeru

© ntz.lv

Saistībā ar piesārņojumu Šlokenbekas dzirnavezerā AS "Tukuma piens" darbību nebija nepieciešams samazināt par domes pieprasītajiem 30%, jo uzņēmums mazāk izlieto mazgājamos līdzekļos, piesārņotākos ūdeņus savāc atsevišķi, turklāt ievēro domes noteiktos ārkārtas situācijas norādījumus, informēja uzņēmuma pārstāve Rūta Grikmane.

Jautāta, kāpēc uzņēmums atšķirībā no otra lielākā notekūdeņu novadītāja - SIA "Puratos Latvija" - savu darbību nav krasi samazinājis, viņa sacīja, ka kopumā uzņēmums kopš jūlija sākuma jau tā samazinājis izmantoto mazgājamo līdzekļu apjomu par 38%.

"Turklāt vispiesārņotākie notekūdeņi papildus tiek savākti atsevišķi un netiek novadīti "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtās. Uzņēmums līdz šim pilnībā sadarbojas ar novada domi un cenšas ievērot ārkārtas situācijas norādījumus, kas pieprasa nodoto notekūdeņu piesārņojuma samazinājumu," sacīja Grikmane.

Viņa arī norādīja, ka uzņēmums vēloties atrisināt situāciju sadarbībā ar SIA "Tukuma ūdens", Tukuma novada domi, Valsts vides dienestu un citām iesaistītajām iestādēm, lai nodrošinātu darbvietas, palīdzot atrisināt notekūdeņu attīrīšanas sistēmas problēmas.

Kā ziņots, lai gan Tukuma novada dome izsludinājusi ārkārtas situāciju un likusi diviem lielākajiem rūpniecisko notekūdeņu novadītājiem tos samazināt par 30%, "Tukuma piens" to vēl nav izdarījis, LNT raidījumā "900 sekundes" šodien informēja Tukuma novada domes priekšsēdētājs Aivars Volfs.

Vienlaikus viņš atzina, ka pašvaldība izprot situāciju, jo uzņēmumam tas nozīmē samazināt ražošanas apjomus.

Jau ziņots, ka ūdens piesārņojuma dēļ Tukuma attīrīšanas iekārtās "Tīle" un Slocenes upē noteikts ārkārtas stāvoklis.

Ārkārtas situācijas laikā ir noteikti ierobežojumi Tukuma pilsētas kanalizācijas tīkla novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi. Tukuma novada iedzīvotājiem ar šo lēmumu nekādi ierobežojumi netiek paredzēti. Lai Tukuma attīrīšanas iekārtas ātrāk atgūtos, pat būtu nepieciešams palielināt sadzīves notekūdeņu daudzumu.

Tāpat dome nolēma, sadarbojoties ar Engures novada domi, Šlokenbekas dzirnavezerā uzstādīt aerācijas ozonēšanas sūkņus un nodrošināt ūdens līmeņa nepazemināšanu ezerā, par to noslēdzot sadarbības līgumu ar Engures novada domi.

Kā ziņots, piesārņojuma seku novēršanai Šlokenbekas dzirnavezerā būs nepieciešami "daži desmiti" tūkstošu eiro, pēc tikšanās ar Tukuma domes pārstāvjiem un uzņēmējiem žurnālistiem atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais