Aizdevumos mājokļa iegādei izsniegti vairāk nekā 8 miljoni eiro

© Publicitātes foto

Pašlaik "Swedbank" un Latvijas attīstības finanšu institūcijas "Altum" sadarbības programmā, kas paredz finansējuma piešķiršanu ar valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem, "Swedbank" apstiprinājusi vairāk nekā 200 aizdevumus.

Lielākā daļa ģimeņu jau ir parakstījusi arī aizdevuma līgumus un saņēmusi finansējumu.

Patlaban katrs piektais aizdevums "Swedbank" tiek izsniegts tieši mājokļa iegādei ar valsts galvojumu, informē banka.

Pašlaik 60% atbalsta programmā iegādāto īpašumu ir Rīgā un tai piegulošajās teritorijās, bet 40% īpašumu - Latvijas reģionu pilsētās un pagastos. Rīgā ģimenes ar bērniem biežāk iegādājas dzīvokļus (85% dzīvokļu iepretim 15% privātmāju pirkumu). Katrs trešais dzīvoklis tiek iegādāts kādā no jaunajiem projektiem. Savukārt ārpus Rīgas vienlīdz bieži tiek iegādātas gan privātmājas, gan dzīvokļi, pirkumu proporcijai sadaloties 50% pret 50%. Vidējā aizņēmuma summa svārstās 50 000 eiro robežās, un vidēji ģimenes uzņemas saistības uz 20 gadiem. Savu mājokli ar atbalsta programmas palīdzību visbiežāk iegādājas jauno profesionāļu ģimene ar diviem bērniem.

"Redzam, ka sava mājokļa iegādē ar valsts galvojumu dominē visai racionāli apsvērumi. Pārsvarā tiek iegādāti mājokļi ar optimālu dzīvojamo platību, lieki nesadārdzinot pirkumu, bet pievēršot uzmanību tam, lai kopējā infrastruktūra būtu ģimenei draudzīga. Kā pozitīva tendence noteikti jāmin arī zināms lokālpatriotisms. Proti, jaunie profesionāļi, kuri kādu laiku mitinājušies īrētos mājokļos galvaspilsētā, dibinot ģimeni, savu mājokli iegādājas dzimtajā pilsētā, visbiežāk piecdesmit kilometru rādiusā ap Rīgu," informē "Swedbank" Privātpersonu finansēšanas lēmumu centra vadītājs Ainars Balcers.

Lai ģimenēm ar bērniem atvieglotu iespēju iegādāties savu mājokli, "Swedbank" un Latvijas attīstības finanšu institūcija "Altum" martā noslēdza vienošanos par sadarbību valsts atbalsta programmā mājokļu iegādei vai būvniecībai. Apņemoties samazināt ģimeņu izdevumus mājokļa iegādes procesā, līdz šī gada beigām banka piedāvā bezmaksas īpašuma vērtējumu, kā arī kredīta izsniegšanu bez bankas komisijas maksas.

Ekonomikas ministrijas izstrādātā mājokļa atbalsta programma paredz sniegt valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvniecībai. Galvojuma maksimālā summa atkarīga no bērnu skaita ģimenē. Ja ģimenē ir viens nepilngadīgs bērns, galvojums ir 10%, bet ne vairāk kā 10 000 eiro. Ja ģimenē aug divi nepilngadīgi bērni, maksimālais galvojuma apmērs ir 15% - līdz 15 000 eiro. Ja ģimenē ir trīs un vairāk bērnu, galvojums ir 20%, bet ne vairāk kā 20 000 eiro.

Valsts atbalsta programmā pašlaik bez "Swedbank" iesaistījusies arī "SEB banka", kā arī banka "Citadele", "Nordea", "DNB banka" un "ABLV Bank".

 

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.