Latvijas komanda startēs Speciālajā olimpiādē

Biedrība Latvijas Speciālā olimpiāde katru gadu rīko sacensības Latvijā, kurās piedalās vidēji 2500 bērnu no speciālajām internātpamatskolām. Nu pienācis laiks doties uz Ameriku, lai startētu Speciālās olimpiādes vasaras spēlēs. Pirms lidojuma uz Losandželosu, pozējot jaunajos sporta tērpos, jaunieši ir mazliet samulsuši, taču braši atbild, ka bail neesot. Viņi ir gatavi mēroties spēkiem ar pārējiem konkurentiem no 176 pasaules valstīm © F64

Uz Speciālās olimpiādes vasaras spēlēm Losandželosā šorīt izlidoja Latvijas komanda – 13 sportistu, pieci treneri un viens komandas pārstāvis. Biedrības Latvijas Speciālā olimpiāde (LSO) nacionālais direktors Aigars Lasis cer, ka mūsu olimpieši atvedīs medaļas, un pirms prombraukšanas vakar uzmundrināja jauniešus. Latvijas sportisti piedalīsies trijos sporta veidos – basketbolā, peldēšanā un vieglatlētikā. Mūsējie uz šāda līmeņa sacensībām dodas pirmo reizi.

Par savējiem īkšķus turēs LSO valdes priekšsēdētāja Gaļina Kaņējeva. Viņa atzīst, ka sabiedrībā ļoti maz runā par cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem, tāpēc šādas sporta spēles ir viens no veidiem, kā atgādināt par viņiem. «Par šiem bērniem sabiedrībā klusē. Bet viņi zina, ko nozīmē atbildība,» G. Kaņējeva nespēj noslēpt rūgtumu. Arī braucienu uz ASV Izglītības un zinātnes ministrija ir atbalstījusi, bet finansējums nebija pietiekams. Palīdz sponsori. Abi LSO pārstāvji lepojas, ka gada laikā speciālo internātpamatskolu jaunieši piedalās apmēram 25 sacensībās, un piecas sešas no tām notiek citviet Eiropā un pasaulē. No šīs komandas ārpus Latvijas sacensībās piedalījušies tikai trīs jaunieši. G. Kaņējeva stāsta, ka jauniešiem tas ir liels notikums, kas paliekot sirsniņās un iedrošinot sapņot. Dažs pēc tam esot atzinies savos nākotnes plānos. A. Lasis vieglatlētiem – diviem puišiem un divām meitenēm – atgādina, ka Losandželosā gaidāms liels karstums, vairāk nekā 30 grādu. Būs grūti. Viņi atbild, ka bail neesot. A. Lasis uzreiz piekodina, ka pēc atgriešanās no Losandželosas būs jāgatavojas Speciālās olimpiādes ziemas spēlēm, kas 2017. gadā notiks Austrijā.

LSO darbība ir vērsta speciālo skolu audzēkņu, bērnu ar intelektuālās jeb mentālās attīstības traucējumiem integrēšanai sabiedrībā, organizējot viņiem un iesaistot viņus sporta spēlēs un ar tām saistītos pasākumos reģionālā, nacionālā, Eiropas un pasaules līmeņos. Biedrības galvenais uzdevums ir integrēt sabiedrībā apmēram 4300 bērnu, kuri mācās 43 Latvijas speciālajās internātpamatskolās. Šie bērni galvenokārt aug nelabvēlīgās ģimenēs.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.