SC rosina atcelt aizliegumu alkohola tirdzniecībai naktī

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ierosinājusi atcelt aizliegumu alkohola tirdzniecībai naktī, aģentūru LETA informēja apvienībā.

Saeimas SC frakcija iesniegusi priekšlikumu grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kurš paredz atcelt aizliegumu alkoholisko dzērienu tirdzniecībai naktī.

SC piedāvā izslēgt no likuma normu, kas paredz, ka no plkst.22 līdz 8 mazumtirdzniecības veikalos, izņemot kafejnīcas, kur tiek pārdoti izlejamie alkoholiskie dzērieni, ir aizliegts tirgot alkoholu.

"Tieši šī ierobežojuma dēļ Latvijā ir tik izplatīta nelegāla alkohola tirdzniecība. Visi, kas vēlas iegādāties alkoholu naktī, zina, kurās vietās to var izdarīt. Labākajā gadījumā cilvēki nopērk alkoholu diennakts veikalos, kur nereti apgrozījuma palielināšanas dēļ pārkāpj likumu - čeku par pirkumu pārdevēji izsit pēc plkst.8 no rīta," norāda SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

"Bet gribu atzīmēt, ka tas vēl nav tik briesmīgi - ja alkohols tiek nopirkts veikalos, tad tā ir licencēta prece, kura vismaz ir kvalitatīva. Sliktākajā gadījumā alkoholiskie dzērieni tiek pirkti tā saucamajās točkās, kas jau draud ar saindēšanos. Alkohola nelegālās tirdzniecības dēļ veikali un legālās produkcijas ražotāji zaudē klientus, bet valsts zaudē ienākumus no nodokļiem. Aizliegums nevienam nav izdevīgs, jo ne tikai apdraud iedzīvotāju veselību, bet no tā cieš arī legālās produkcijas ražotāji," skaidro Agešins.

"Tāpēc mēs aicinām Saeimu nenodarboties ar liekulīgu patētiku, bet atbalstīt mūsu priekšlikumu un uzsākt reālās uzņēmējdarbības atveseļošanas un valsts ekonomikas sasildīšanas procesu," paziņoja SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks.

LETA jau ziņoja, ka Saeima 27.augustā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz līdz septiņiem mēnešiem pagarināt maksimāli pieļaujamo alkohola tirdzniecības laiku āra kafejnīcās.

Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi alkoholisko dzērienu aprites likumā paredz izslēgt no likuma daļu, kurā noteikts, ka gadījumā, ja papildus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vai alus mazumtirdzniecības speciālajā atļaujā norādītajai pastāvīgajai tirdzniecības vietai tiek pieteikta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnē, attiecīgajā licencē minētā darbība norādītajā vietā tiek atļauta uz laiku līdz pieciem mēnešiem kalendārajā gadā.

Ministrija norāda, ka šā brīža normatīvais regulējums paredz - ja papildus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vai alus mazumtirdzniecības speciālajā licencē norādītajai patstāvīgajai darbības vietai tiek pieteikta alkohola mazumtirdzniecība āra kafejnīcā, tad atļauju var izsniegt uz laiku līdz pieciem mēnešiem.

Uzņēmēji nākuši ar aicinājumu ļaut visu pavasara un vasaras sezonu tirgot alkoholiskos dzērienus patērēšanai uz vietas āra kafejnīcās, tādēļ ministrija izstrādājusi atbilstošus grozījumus alkoholisko dzērienu aprites likumā, paredzot maksimāli pieļaujamo tirdzniecības laiku pagarināt līdz septiņiem mēnešiem līdzšinējo piecu vietā.

Latvijā

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais