Vējonis: Valstij jāveido uzņēmējdarbībai labvēlīga vide

© F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien savā pirmajā reģionālajā vizītē viesojās Krāslavā, kur sarunā ar pašvaldības vadītājiem uzsvēra valsts uzdevumu šobrīd veicināt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides veidošanos, īpaši reģionos, nformēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Vizītes sākumā prezidents sveica Krāslavas pirmās velo tūres "Lielā Balva" dalībniekus, kas kļuva par pirmajiem jauno maršrutu veidotājiem. Vējonis uzsvēra, ka ir būtiski pēc iespējas plašāk izmantot novadā esošās tūrisma pakalpojumu iespējas.

Vējonis sacīja, ka Krāslavā sākas ne tikai Latvija, bet arī Eiropas Savienība, aicinot strādāt pie šī apstākļa radīto iespēju izmantošanas, tai skaitā veicinot ekonomisko attīstību. Viņš uzsvēra savu prieku katrā viesošanās reizē Krāslavā kopš Latvija gatavojās iestāties ES redzēt izaugsmi, atzīmējot dažādo novadā vēsturiski mitušo minoritāšu pienesumu šim procesam.

Sarunā ar Krāslavas novada domes deputātiem Valsts prezidents uzklausīja domes priekšsēdētāja Gunāra Upenieka izklāstu par novada aktualitātēm, kā arī nākotnes iecerēm novada attīstībai.

Domes priekšsēdētājs norādīja, ka Krāslavas pilsētā un citur novadā iedzīvotāju skaits ir līdzīgs, kas palīdz līdzsvarot novada attīstības virzienus. Viņš norādīja uz novada ekonomikas jomas nozīmīgajiem uzņēmumiem gan šūšanas, gan pārtikas ražošanas, gan mežsaimniecības un kokapstrādes jomās.

Vējonis uzsvēra, ka valsts viens no uzdevumiem šobrīd ir veicināt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides veidošanos, īpaši reģionālā aspektā - ir jānodrošina gan nodokļu politikas stabilitāti, gan to, lai nodokļu sistēma veicinātu pašvaldību ieinteresētību izaugsmē. Viņš norādīja, ka jāstrādā pie tā, lai pašvaldību darbs nebūtu balstīts līdzekļu pārdalē, bet jāveicina to spēju radīt izaugsmi.

Upenieks sarunā izcēla robežas nozīmi novada dzīvē. Arī Valsts prezidents atzīmēja drošas robežas attīstīšanu, izsakot cerību, ka iesāktais darbs Latvijas un Krievijas robežas demarkācijā jau nākamgad tiks pabeigts, un dabā skaidri būs redzama un pārraugāma robeža. Viņš arī atzīmēja pārrobežu sadarbības programmu nozīmi, gan veicinot savstarpējos kontaktus starp cilvēkiem, gan stiprinot vietējo uzņēmējdarbību, gan arī veicinot vietējo kultūras tradīciju saglabāšanu.

Pašvaldības vadītājs izcēla pašvaldības ieguldījumus izglītības jomā, norādot, ka arī valsts līmenī nepieciešams domāt par iespējām vairāk lemšanas tiesību nodot pašvaldību rokās. Viņš atzīmēja, ka Krāslavai diemžēl joprojām vairāk ir jādomā nevis par savu iedzīvotāju atgriešanu novadā, bet gan par to, lai neaizbrauktu vēl citi. Valsts prezidents uzsvēra, ka savā darbā centīsies veicināt to, lai valstī kopumā tiktu palīdzēts pašvaldībām.

Vizītē Krāslavā Valsts prezidents piedalījās arī basketbola spēlē "Ghetto Games".

Jau ziņots, ka dienas noslēgumā paredzēta arī prezidenta vizīte Rēzeknē, kur viņam plānota uzruna un dalība festivāla "Baltica 2015" dižkoncertā "Četru tāvu bagateiba", kas norisināsies Rēzeknes novada Ančupānu ielejā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais