Hašiša lietā Latvija sadarbojas ar Spānijas likumsargiem

© F64

Daudzmiljonu eiro vērtā hašiša kontrabandas lietā Latvijas muitnieki sadarbojas ar Spānijas likumsargiem, aģentūra LETA noskaidroja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Pašreiz Spānijas tiesībsargājošās iestādes veic izmeklēšanas darbības tiesiskās palīdzības lūguma ietvaros.

VID arī atklāja, ka šajā kontrabandas lietā aizturēto personu lomu sadalījums pirmstiesas izmeklēšanā ir noskaidrots, bet izmeklēšanas interesēs vairāk informācijas dienests nevarot sniegt. Dienestā arī norādīja, ka pagaidām nav izdevies atrast vienu no meklētajiem kontrabandas dalībniekiem - Aināru Vaivadu.

29.aprīlī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā.

Aizdomās par šo noziegumu aizturētas sešas personas, bet meklēšanā tobrīd atradās vēl divi kontrabandas dalībnieki - Ainārs Vaivads un Sačivko, tāpēc muitnieki lūdza sabiedrības palīdzību viņu atrašanā. Vēlāk Sačivko tika aizturēts, taču tiesa viņu no apcietinājuma atbrīvoja.

Jau ziņots, ka narkotikas bija atklātas citrusaugu kravā no Spānijas kādā noliktavā Rīgas rajonā. Kopumā narkotikas bijušas iesaiņotas 665 iepakojumos. Noliktavā, kur narkotikas atklātas, notikusi to pārkraušana speciāli aprīkotos mikroautobusos tālākam tranzītam. Savukārt citrusaugi bijuši paredzēti Latvijas tirgum.

Kā uzskata VID pārstāvji, kontrabandas galamērķis bijusi Krievija, bet Latvija izmantota tās tranzītam, par ko liecina arī iepriekš atklātie šāda veida kontrabandas gadījumi. Nav izslēgts, ka daļa kravas gan varēja palikt arī Latvijā.

Kontrabandu organizējusi starptautiska noziedzīga grupa ar saknēm Ziemeļāfrikā un Spānijā. Daļa no aizturētajiem ir iepriekš sodītas personas.

Šī nav lielākā atklātā narkotiku krava Latvijas vēsturē. 2010.gada 16.aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā tika atklāti 202,5 kilogrami kokaīna, kura tirgus vērtība mazumtirdzniecībā varētu būt ap 14 miljoniem latu (aptuveni 20 miljoni eiro). Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus. Par šo noziegumu abiem vīriešiem tika piespriesti cietumsodi.

 

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais