Tiesībsargs: piespiedu darbs nevar resocializēt pedofilus

© F64

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka piespiedu darbs nevar resocializēt pedofilus, tas ir, panākt, ka persona veiksmīgi iekļaujas sabiedrībā, tāpēc sodu politika attiecībā uz dzimumnoziegumiem būtu jāpārskata. Izpētot Valsts policijas sniegto informāciju, viņš secinājis, ka šādu noziegumu prevencija nedarbojas, – pāris gadu laikā dzimumnoziegumu skaits ir divkāršojies.

Tiesībsargs Neatkarīgajai pastāstīja, ka vērsīsies Saeimas Juridiskajā komisijā ar priekšlikumiem papildināt Krimināllikumu attiecībā uz seksuālo vardarbību pret bērniem, piemēram, kā papildus kvalificējošo pazīmi nozieguma smaguma pakāpes pastiprināšanai noteikt ne tikai nozieguma seku pakāpi, bet arī bērna vecumu, jo var būt situācijas, ka mazam bērnam nozieguma seku ietekmi nākotnē ir neiespējami noteikt. Bērnam, kurš ir seksuāli izmantots, tas var atstāt un atstāj nopietnas sekas uz visu turpmāko dzīvi, viņš var nespēt veidot attiecības, un pētījumi arī liecina – pastāv risks, ka bērns, kurš ir seksuāli izmantots, nākotnē pats var kļūt par varmāku. Tiesībsargs sniegs priekšlikumu dzimumnozieguma gadījumos pret bērnu, it īpaši pret mazgadīgu, atcelt noilgumu, jo pašlaik, iepazīstoties ar atbilstošajām Krimināllikuma normām, atsevišķos dzimumnoziegumu gadījumos noilgums ir pat īsāks par pieciem gadiem.

J. Jansons iepazīsies ar pilno Liepājas tiesas spriedumu šajā lietā, lai izvērtētu, kādi lietas apstākļi ir ņemti vērā, piespriežot konkrēto sodu. Viņš arī sagaida rīcību no Ģenerālprokuratūras, vērtējot sprieduma tiesiskumu, kā arī sekos tiesas procesam pēc būtības. «Būtiska ir arī sabiedrības iesaistīšana šādu gadījumu atpazīšanā un sabiedrības izglītošanā par tāda veida noziegumiem,» saka tiesībsargs un aicina atbildīgās institūcijas un politikas veidotājus nekavējoties nodrošināt adekvātas izglītojošas programmas vai materiālus bērnu informēšanai par dzimumnoziegumiem.

Tikmēr šodien Liepājā norit pikets pret Liepājas tiesas «nesamērīgi maigo» lēmumu lietā pret diviem vīriešiem (48 un 22 gadus veciem liepājniekiem – tēvu un dēlu), kurā viņi atzīti par vainīgiem par netiklu darbību izdarīšanu ar meiteni. Neatkarīgā rakstīja, ka abi vīrieši tiesāti pēc Krimināllikuma 162. panta 2. daļas (vecajā redakcijā), kas par netiklām darbībām pret mazgadīgo paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. Lai arī likums jau tad paredzēja iespēju piespriest cietumsodu, prokurore un tiesnese, atsaucoties uz tā laika maigāku sodu politiku attiecībā pret dzimumnoziedzniekiem, skaidro, ka piespiedu darbs kā sods esot adekvāts. Vīriešiem arī jāatmaksā 1120 eiro valstij, kas izmaksāti cietušajai kā kompensācija, kā arī 201 eiro katram par tiesas izdevumiem. Tikai no pilnā tiesas sprieduma atbildīgās instances varēs uzzināt tiesas motivāciju tieši šādam un ne citādam sodam, taču, tā kā lietā cietusī ir nepilngadīga persona, lietas materiāli sabiedrībai nav pieejami.

Pikets Liepājā plānots pie Liepājas tiesas nama. Piketa organizators Nilss Jansons saka: «Skatos uz to gan kā tētis, gan kā šīs bieži vien absurdiem notikumiem pilnās valsts pilsonis. Vēlos izteikt savu viedokli, vēlos atgādināt, ka mēs, pieaugušie, esam atbildīgi.» .

 

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais