LAIKA ZĪMJU VĒROTĀJS: Vasarai jāteic ardievas

© F64

Lietainais laiks gan Septiņu brāļu (10. jūlijs), gan Septiņu gulētāju (27. jūnijs) dienā sola slapju laiku līdz Jēkabiem un Annām. Ja ne līs, tad pilinās lietutiņš, stāsta ilggadējs laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. Šogad gan lietutiņš rasinājis jau pirms 10. jūlija. Ja lietu sagaidīsim arī Annās – 26. jūlijā, tad līņāšot līdz septembra vidum, līdz Miķeļiem. Acīmredzot vasarai jāteic ardievas.

Ticējumi vēsta, ka, ielīstot Septiņu brāļu dienā, ar slapjumu vajadzēšot sadzīvot vēl septiņas dienas. V. Bukšs gan mierina, ka jūlija beigās un augusta sākumā varētu būt sausākas un saulainākas dienas, bet 30 grādu karstums gan šovasar vairs neatnākšot. Ja nu vienīgi jūlija pēdējās dienās gaisa temperatūra varētu uzkāpt līdz 28 grādiem, bet tad tās būtu teju vai pēdējās atmiņas par siltu vasaru.

Jāizbauda!

Analizējot laika zīmes, augusta otrā puse viņam pagaidām rādoties lietaināka, toties septembrī dabas māte uz kādu nedēļu apžēlošoties un sarūpēšot siltas un jaukas dienas. To varot uzskatīt par kompensāciju mēreni karstajai vasarai. Silto septembra nedēļu par īstu atvasaru nevajadzētu uzskatīt, tas tikai tāds iesākums – jaunā atvasara.

Pašreizējie laikapstākļi nepavisam nav labvēlīgi siena vācējiem. Lietus un saulīte, savstarpēji mijoties, sienu pūdē. Piesardzīgi V. Bukšs izsakās arī par gaidāmo sēņu ražu. Pagaidām esot sēnēm nelabvēlīgs laiks. Gulbenes pusē, kurp viņš vakar bija aizbraucis ar velosipēdu, augsne esot sausa, un sēnēm tāda nepatīkot. Līdzīga situācija mežos vērojama arī 90 kilometru tālāk, Viļakā, kur viņš dzīvo. Tur sēņu pagaidām neredzot.

V. Bukšs iesaka laiku pa laikam apmeklēt savas iecienītākās bekošanas vietas, kur pēc trīs dienu ilga lietus varētu izlīst pa kādai cepurītei. Ja vien tas lietus nolītu. Spriežot pēc knišļu un odu uzvedības, vasaras sēņu laikam gan nebūšot. Varot mēģināt pēc tām lūkot augustā.

Viņš novērojis, ka Gulbenes pusē melleņu un nārbuļu (ārstniecības augs) esot ka biezs. Mežā arī ogu netrūkstot – tā savukārt ir priecīga ziņa ogotājiem un ievārījumu cienītājiem.

Latviešu tautas ticējumi vēsta: ja Jēkabos ap sauli vērojami mazi mākonīši, tad būs sniegiem bagāta ziema. Silta un gaiša Jēkaba diena paredz aukstus Ziemassvētkus. Savukārt, ja Annas dienā lietus līst, tad rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi. Kā arī – ja Annas dienā līst lietus, tad būs slapjš rudens.



Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Svarīgākais