Piespiedu darba sods tiesās iecienīts

© NRA

Liepājas tiesas spriedumu diviem vīriešiem par dzimumnoziegumu pret mazgadīgu meiteni izvērtēs gan Saeimas Juridiskā komisija, gan Tieslietu ministrija, gan Ģenerālprokuratūra, gan – Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš lūdzis prokuratūrai sniegt informāciju par pārbaudes rezultātiem šajā lietā.

Neatkarīgā, izpētot Tieslietu ministrijas apkopoto informāciju par piespriestiem sodiem personām, kuras veikušas dzimumnoziegumus, secina, ka piespiedu darbs kā sods par pavešanu netiklībā ir bieži izplatīts. Liepājas gadījums nav pirmais.

Visi uz adatām

Tieslietu ministrijas speciāliste Laura Majevska apstiprināja, ka ministrija izvērtēs situāciju kopumā, jo nevar vērtēt konkrētu tiesas spriedumu, taču situāciju skatīs pēc tam, kad būs pieejams pilnais tiesas spriedums šajā konkrētajā lietā. «Jebkurā gadījumā tiesa katrā gadījumā vērtē konkrētās lietas apstākļus. Nosakot soda veidu, ņem vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, kā arī vainīgā personību. Savukārt, nosakot soda mēru, ņem vērā atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus,» norāda L. Majevska. Savukārt Saeimas Juridiskā komisija pēc divu deputātu iniciatīvas sasaukusi sēdi, kurā pētīs situāciju – kā varēja notikt tā, ka vīriešiem par dzimumnoziegumu pret mazu meiteni vairāku gadu garumā tiesa piemērojusi piespiedu darbu.

Piespiedu darbs – iecienīts

TM apkopotie dati par notiesātām personām pēc Krimināllikuma panta (diemžēl jaunākie pieejamie dati ir tikai par 2013. gadu) liecina, ka personas par dzimumnoziegumiem tiesā pēc vairākiem pantiem – izvarošana, seksuālā vardarbība, pavešana netiklībā un citi, un sodi ir ļoti dažādi. Statistikā gan neparādās atsevišķi sodi, kuri piemēroti tieši par šiem noziegumiem pret nepilngadīgajiem, tomēr dati parāda tendenci – pēc Krimināllikuma 162. panta (par ko tiesāja arī Liepājas pedofilus) 2013. gadā tiesātas 22 personas (visi vīrieši), no tām trīs ar iepriekšēju sodāmību, un lielākā daļa no viņiem – deviņas personas – saņēma sodu piespiedu darbs, septiņi – nosacītu sodu, un tikai seši – reālu cietumsodu no viena līdz trim gadiem. Vēl vairāk noziedznieku saņēmuši piespiedu darba sodu pēc 161. panta, kas ir seksuāla rakstura darbības ar personu, kas nav sasniegusi 16 gadu vecumu, – kopumā 12, tikai viens saņēmis brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam. Tomēr, skatoties notikumus šīs dienas acīm, jāuzsver, ka attiecīgie Krimināllikuma panti ir mainīti.

Piemēram, vēl 2013. gadā Krimināllikums par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo paredzēja vairākus alternatīvus sodus – brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Pašlaik Krimināllikums jau ir mainīts un par šo nodarījumu, ja tas izraisījis smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem (tas neparedz nekādus citus soda veidus). Tomēr Liepājas tiesai, visticamāk, būs jāpaskaidro, kāpēc nav izmantota iespēja varmākas sodīt ar cietumsodu, ko likums pieļāva arī pirms tam. No datu izpētes secināms, ka tāda – piespiedu darba soda piemērošana – bijusi izplatīta un daudzas lietas beigušās tieši šādi.

Nevar teikt «tikai»

Lietā iesaistījusies arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, kas kopā ar Liepājas bāriņtiesu ir cietušā bērna pārstāve kriminālprocesā. Inspekcijas vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa ir neizpratnē par prokurores izteicienu «šajā lietā bija tikai netiklas darbības, nevis izvarošana». Varmācības, īpaši seksuālās vardarbības gadījumos pret bērniem nevar lietot tādus izteicienus kā «tikai netiklas darbības». Šīs un citas darbības pret bērnu var atstāt ļoti smagas sekas visā bērna turpmākajā dzīvē. Turklāt tā var būt un visbiežāk – ir arī smaga psiholoģiska, ne tikai fiziskas trauma.