Latviete piekāvusi krievvalodīgu bērnu– melo Krievijas mediji

© lifenews

Nepatīkama situācija nesen notikusi kādā Latvijas pludmalē. Divas jaunās māmiņas sastrīdējušās par bērnu audzināšanas jautājumiem, tomēr būtiskākais ir nevis patiesajā strīdus iemeslā, bet tajā, ka viena no māmiņām runājusi krieviski un Krievijas mediji šo atgadījumu, protams, pasnieguši sev vēlamā gaismā, ziņojot, ka latviete iesitusi bērnam, paziņojot, ka krieviem Latvijā neesot vietas.

Situācija bijusi sekojoša: siltā vasaras dienā vairākas māmiņas ar saviem mazuļiem atpūtušās pludmalē. Bērneļi savā nodabā viens ar otru spēlējušies, taču tad, kā jau tas bērnu rotaļu laikā mēdz gadīties, viens no bērniem centies piesavināties otra bērna rotaļlietu, pret ko tas iebildis. Iejaukusies rotaļlietas īpašnieka māte, kura mazajam puikam, pēc pašas vārdiem: „vārgi uzšāvusi pa pirkstiem”.

Trīsgadīgais puišelis tad sācis raudāt un piesteigusies arī viņa māmiņa, kura tad centusies noskaidrot, kas tur noticis. Asas vārdu apmaiņas laikā krievvalodīgajai sievietei šķitis, ka otra, latviski runājošā māmiņa esot nacistiski noskaņota.

”Es viņai teicu, ka viņai nav nekādu tiesību sist manu bērnu, un te viņa man jautā – kādas tev tiesības runāt krieviski, te ir Latvija, es viņai jautāju – Jūs esat nacionāliste?” bilst māmiņa un teic, ka tajā brīdī jutusies aizskarta un neiederīga.

Pati latviešu māmiņa gan uzsver, ka ar nekādiem nacistiskiem izteikumiem neesot mētājusies. Viss furors vienkārši sacēlies brīdī, kad jaunā māmiņa latviski paziņojusi, ka vairāk sarunu neturpināšot. „Tajā brīdī, kad viņa padzirdēja, ka es runāju latviski, viņa apvaicājās vai es esmu nacionāliste un teica – es nofotografēšu tevi, būsi tagad televīzijas zvaigzne. Nākamā rītā krievu ziņās parādījās raksts, ka latviete uzbrukusi krievvalodīgai sievietei,” raidījuma „Bez tabu” žurnālistiem stāsta sieviete un min, ka nekādu iebildumu viņai pret krievvalodīgajiem vispār neesot.  Cik var noprast tālāk abas māmiņas viena otru nobildējušas un ievietojušas bildes sociālajos tīklos, kur viņu draugi sākuši aizstāvēt katru pusi.

Protams, noskaidrot kura kuru pirmā kā nosauca, šobrīd jau ir teju neiespējami, tomēr viens ir skaidrs, abas māmiņas žurnālistiem apgalvo – nekādu nacistisku ieviržu viņām neesot. Krieviski runājošā sieviete pat intervijā ar Krievijas medija lifenews.ru žurnālistiem vairākas reizes uzsver, ka viņai pret latviešiem iebildumu nav, lūdz neakcentēt tautību un bilst, ka „šādi cilvēki gadoties visās nācijās”, tomēr tas nav traucējis Krievijas medijiem šo ziņu pamatīgi sagrozīt.

Lifenews.ru, par spīti tam, ka piedāvā aplūkot video, kur krievvalodīgā māmiņa lūdz neakcentēt tautību, pat ir uzlicis virsrakstu: „Latviete iesit bērnam, paziņojot, ka krieviem Latvijā nav vietas,” kas pilnībā neatbilst patiesībai. Savukārt portāls vesti.ru pārspējis pats sevi, šā gadījuma atspoguļošanu iesākot ar vārdiem: „Latvijā  piekauts bērns no krievvalodīgas ģimenes”  tādi un līdzīgi virsraksti publicētas neskaitāmos Krievijas, vai uz krievvalodīgo auditoriju tendētos medijos.

Sociālantropologs Klāvs Sedlinieks, jautāts komentēt šo situāciju „Bez tabu” žurnālistiem skaidrojis, ka šāda rīcība ir apzināta, lai piesaistītu uzmanību un izsauktu negatīvas emocijas, savukārt Nacionālā Elektrisko plašsaziņas līdzekļu padome pat sākusi izvērtēt, vai Krievijas medijos publicētais saturs nav pret Latvijas valsti naidu kurinošs.

Interesentiem piedāvājam aplūkot abu māmiņu viedokli par notikušo:

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais