Cūku mēris turpina izplatīties

© F64

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) turpina izplatīties, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Visās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kur ir konstatēti šīs slimības gadījumi, ĀCM skartā teritorija ir turpinājusi paplašināties, tostarp tas noticis arī Latvijā. Izņēmums esot Polija.

Ministrs uzsvēra, ka slimība izplatās galvenokārt meža dzīvniekos. Latvijā no gada sākuma bijuši apmēram 300 gadījumi, kad meža dzīvniekos konstatēts ĀCM.

Ministrs skaidroja, ka, ievērojot biodrošības pasākumus, var nepieļaut mājas cūku saslimšanu. Līdz ar to, nepieciešams atvieglot pašlaik spēkā esošos aizliegumus cūku audzētājiem. Piemēram, runa varētu būt par atļauju, skartās teritorijas ietvaros pārvietot gaļu vai dzīvniekus. Šādi ierosinājumi tiks izskatīti Eiropas Komisijā.

Kā LETA jau ziņoja, lai ierobežotu ĀCM izplatību un nodrošinātu slimības ierobežošanu, jāievieš zinātniski pamatoti ĀCM apkarošanas pasākumi un jauni reģionalizācijas nosacījumi, pēc pārrunām par aktuālo informāciju saistībā ar ĀCM ar Eiropas veselības un pārtikas nekaitīguma komisāru Vīteni Andrjukaiti un lauksaimniecības ministriem Lietuvas galvaspilsētā Viļņā iepriekš teica Dūklavs.

Latvijā ĀCM aktuāls kļuva 2013.gada jūnijā. Neraugoties uz stingrajiem slimības ierobežošanas un apkarošanas pasākumiem, arī šogad konstatēti divi ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Šogad līdz 5.jūlijam ĀCM konstatēts 312 mežacūkām 21 novada 52 pagastos, un skaitļi turpina pieaugt. Piemēram, no 1.jūlija līdz 5.jūlijam ĀCM šogad jauni gadījumi mežacūkām konstatēti sešu novadu astoņos pagastos.

Joprojām Latvija veic pastiprinātu mājas un mežacūku uzraudzību, kā arī kravu un bagāžas kontroli uz valsts austrumu robežas, lai nepieļautu slimības ierosinātāju ievešanu ar dzīvnieku izcelsmes pārtikas produktiem, kas pirkti Krievijā un Baltkrievijā.

 

Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.