Izsīkst nauda magnētiskajai rezonansei

© NRA

Atšķiras Nacionālā Veselības dienesta (NVD) informācija un pacientu pieredze, mēģinot atrast valsts apmaksātus pakalpojumus, uz kuriem šogad vēl nebūtu beigusies tā sauktā kvota. Pacients, apzvanot dažādas iestādes, pierakstās uz magnētisko rezonansi par savu naudu, savukārt dienests izpēta un tomēr atrod, ka reģionos vēl ir pieejams šis pakalpojums – rudenī.

Izvēlas maksāt

Diānu (42 gadi) pirms operācijas veikšanas ārsts nosūtījis uz izmeklējumu – magnētisko rezonansi, taču, sazinoties ar NVD pa bezmaksas tālruni, viņai bezspēcībā nolaidās rokas – ne tikai Rīgā, bet arī Latvijā nokļūt uz šo izmeklējumu šogad vairs nav iespējams. Diāna atrada kontaktus tuvākajai medicīnas iestādei un pieteicās uz izmeklējumu par savu naudu, kas pacientei izmaksās vairāk nekā simts eiro. «Izvēlējos pati maksāt, jo man jau 15. augustā noteikta vizīte pie ārsta un, iespējams, tiks veikta arī operācija, tāpēc negribēju gaidīt,» Neatkarīgajai atzina Diāna. Uz jautājumu, kāpēc viņa nepagaida rudeni un nebrauc uz kādu no reģioniem, sieviete atbild: veselības problēmas pašlaik ir tādas, ka tikai ar stipriem pretsāpju medikamentiem var normāli pastaigāt. Nolēmusi negaidīt, turklāt bezmaksas tālrunī viņai skaidri un gaiši pateikts, ka šogad praktiski nav iespējams pierakstīties uz šo izmeklējumu. Par samaksu magnētisko rezonansi viņai veiks pēc divām nedēļām.

Zvanu labirinti

Lai gan daudzās ārstniecības iestādēs pieraksts uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu ir pilns līdz gada beigām, tomēr Rīgā atsevišķās iestādēs ir iespējams šo pakalpojumu saņemt vēl šogad, tā Neatkarīgajai savukārt skaidro NVD speciāliste Māra Āboliņa. Uz jautājumu, kurās konkrēti, NVD atbild: Rīgā tās esot Dziedniecība un centrs DiaMed (tieši šajā centrā Diānai pateikts, ka par valsts finansējumu veikt šo izmeklējumu šogad praktiski nevar, jāpierakstās uz nākamā gada janvāri). Par Dziedniecību arī ir pretrunīga informācija – pacientiem saka, ka šogad vairs nepieraksta, bet NVD skaidro, ka finansējums magnētiskās rezonanses pakalpojuma sniegšanai šai iestādei šogad ir iedalīts. NVD sazinājies ar poliklīniku un noskaidrojis, ka tas, kas «nav piešķirts», šajā gadījumā ir rīkojums no iestādes vadības par pieraksta veikšanu un pakalpojumu apjomu pēc augusta. Iesaka zvanīt augustā, lai pierakstītos uz septembri. «Pieļauju, ka ie-stāde, līdzīgi kā citas, izvērtē pirmajā pusgadā sniegto pakalpojumu apjomu un attiecīgi plāno vēl sniedzamo pakalpojumu skaitu atlikušajos gada mēnešos. Arī iestādes, kurās pieraksts šobrīd ir pilns, regulāri izvērtē plāna izpildi un, iespējams, kādā brīdi var sniegt papildu iespējas pierakstīties uz magnētisko rezonansi, piemēram, ja visi pierakstītie pacienti nav ieradušies uz izmeklējumu un radies pakalpojuma apjoma «pārpalikums»,» stāsta M. Āboliņa.

Rindu pagarina pacienti

M. Āboliņa norāda, ka reģionos situācija ir labāka, – tur šis pakalpojums šogad vēl ir pieejams, daudzviet iespējams pierakstīties uz septembri, oktobri [rindu garumi uz 1. jūniju aplūkojami tabulā]. Kuldīgā, Liepājā, Jelgavā un Valmierā magnētiskās rezonanses izmeklējums pieejams uz septembri–oktobri, savukārt Latgalē pieraksts ir pilns līdz gada beigām.

Rindas mākslīgi pagarinot arī paši pacienti, vienlaikus pierakstoties vairākās iestādēs uz vienu un to pašu izmeklējumu, turklāt neatceļ pierakstu, ja pakalpojums jau saņemts citur, tādējādi kavējot citu pacietu iespējas saņemt šo izmeklējumu. Līdz ar to rindas bieži vien neatspoguļo reālo pieprasījumu.

Katru gadu finansējumu izmeklējumiem aprēķina, ņemot vērā iepriekšējā gada faktisko izpildi un iespēju robežās piešķirot papildu līdzekļus. NVD dati liecina, ka šogad finansējums magnētiskās rezonanses izmeklējumiem ir nedaudz lielāks nekā pērn: 2014. gadā tika piešķirti 2,9 miljoni eiro (33 136 izmeklējumiem), šogad – 3,1 miljons eiro (33 866 izmeklējumiem). «Magnētiskā rezonanse ir dārgs pakalpojums, kuram jābūt mērķtiecīgi nozīmētam ar nopietnu medicīnisku pamatojumu,» uzsver M. Āboliņa, «lai racionāli izmantotu veselības budžetu un pakalpojums būtu pieejams tiem, kuriem tas tiešām ir nepieciešams. Taču tas ne vienmēr tiek ievērots, līdz ar to veidojas rindas.» 

Kas ir Magnētiskā rezonanse?

Magnētiskā rezonanse – diagnostiskā metode, kuras laikā cilvēka ķermeņa un orgānu šķērsgriezuma attēli tiek iegūti ar spēcīga magnētiskā lauka radioviļņu palīdzību. Šī metode ir ļoti precīza



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais