Papildina izglītības iestādēs aizliegto pārtikas produktu sarakstu

© F64

Valdība atbalsta Veselības ministrijas (VM) ieceri papildināt izglītības iestādēs aizliegto pārtikas produktu un pārtikas piedevu sarakstu, tajā iekļaujot arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem - krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem.

Iepriekšminēto paredz VM izstrādātie grozījumi "Noteikumos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem". Plānots, ka tie stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Jau šobrīd izglītības iestādēs pastāv ierobežojumi noteiktiem pārtikas produktiem, to sastāvdaļām, pievienotām pārtikas piedevām, kā arī maksimāli pieļaujamajam sāls daudzumam. Tomēr VM skaidro, ka ir saņēmusi sūdzības un ierosinājumus no vecākiem, izglītības iestāžu un pašvaldību pārstāvjiem, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem par skolas teritorijā izplatītajiem pārtikas produktiem, kas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam vai veselīga uztura pamatprincipiem.

Tāpēc VM ir pārskatījusi izglītības iestāžu teritorijās izplatāmo pārtikas produktu sarakstu un norāda, ka tas darīts, pamatojoties ne tikai uz VM izveidotajiem uztura ieteikumiem, bet arī Eiropas Komisijas un Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām par bērnu un pusaudžu uzturu.

VM gan norāda, ka ir iespējams atsevišķu ēdienu un pārtikas produktu izmaksu pieaugums.

Grozījumi paredz, ka izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, konservanti.

Tāpat paredzēts, ka izglītības iestāžu dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētu ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Šī norma attieksies arī uz ārstniecības iestādēm, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām. Tomēr ierobežojums netiks piemērots šajās iestādēs pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem, kas tiek taisīti, atšķaidot sulu vai dabīgu sīrupu, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.

Izmaiņas attieksies arī uz majonēzi, tomātu mērci un kečupu. Skolās vairs ēdiena pagatavošanā nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas - konservantus un krāsvielas, kā arī kurās ir vairāk par vienu gramu sāls 100 produkta gramos.

Savukārt kečupam un tomātu mērcei tiek noteikts ierobežojums, ka skolās ēdiena pagatavošanai vairs nevarēs izmantot šos produktus, kuru sastāvā ir vairāk par 15 gramiem cukura un vienu gramu sāls 100 produkta gramos.

VM norāda, ka majonēzi, tāpat kā tomātu mērci un kečupu, jau šobrīd drīkst izmantot tikai ēdiena pagatavošanā.

Vienlaikus plānots, ka visās iepriekšminētajās iestādēs dienas, kompleksajā un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētas ēdienkartē nedrīkstēs iekļaut krējuma izstrādājumus un citus piena produktu analogus ne tikai piedevu veidā, bet arī ēdienu pagatavošanā. To skaitā ir arī siera izstrādājumi, paniņu un augu tauku maisījumi.

"Šādi pārtikas produkti, kuros piena vai piena produkta sastāvdaļas tiek aizvietotas ar augu taukiem, parasti satur arī daļēji hidrogenētus augu taukus, kas nav ieteicami bērnu un pusaudžu uzturā, jo tie veicina aptaukošanos, sirds un asinsvadu saslimšanas," skaidro VM speciālisti.

Grozījumi arī paredz no 20 līdz 25 gramiem palielināt maksimāli pieļaujamā cukura daudzumu ēdienkartēs pirmsskolas izglītības iestādēs, kuras īsteno izglītības programmas 24 stundas diennaktī. Patlaban visām pirmsskolas izglītības iestādēm noteikts vienāds pieļaujamā cukura daudzums ēdienkartē, tomēr izglītības iestāžu pārstāvji un ēdinātāji VM sūdzējušies, ka tas nav pietiekams ēdienkartes sastādīšanai tām izglītības iestādēm, kas strādā 24 stundas diennaktī, ņemot vērā, ka papildus brokastīm, pusdienām un launagam tiek pasniegtas arī vakariņas.

Papildus minētajam VM plāno precizēt, ka turpmāk fiziska persona, kura savā dzīvesvietā sniedz pilna laika bērnu uzraudzības pakalpojumus, nodrošina ēdināšanu saskaņā ar veselīga uztura pamatprincipiem. Savukārt juridiskām personām, kas īsteno bērnu uzraudzības pakalpojumus, un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu, ēdināšana būs jānodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem par pārtikas aprites uzraudzību un normatīvajiem aktiem par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.