Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Psihoterapeite: Bērni Mežaparkā izjutuši stresu

© F64

Bērnu ģībšanas iemesls XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ģenerālmēģinājuma laikā sestdien, 11.jūlijā, varētu būt "emocionālais lipīgums", proti, bērni redzot, ka kāds cits dalībnieks paģībst, pastiprināti sāk izjust stresu un arī paģībst, aģentūrai LETA skaidroja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas psihoterapeite Gunta Andžāne.

Viņa pieļāva, ka viena vai divu bērnu noģībšana bijusi vairāku apstākļu sakritība - nepietiekams uzturs, šķidruma trūkums, kā arī statiskā pārslodze no stāvēšanas. Tomēr pārējie no 17 bērniem noģībuši, jo viņiem sācies pastiprināts stress par to, vai kas tāds nenotiks ar viņiem, vai par viņiem parūpēsies un tamlīdzīgi, kas arī noveda pie noģībšanas, skaidroja psihoterapeite.

Viņa arī norādīja, ka bērni piecus gadus bija gatavojušies Dziesmu un deju svētkiem, un vēlme parādīt labāko veicināja trauksmes līmeņa celšanos, kas pie mazākās neveiksmes noveda pie panikas.

Andžāne sacīja, ka Bērnu slimnīcas ārsti, kuri aprūpēja slimnīcā nonākušos svētku dalībniekus, iztaujājot bērnus, pārliecinājušies, ka psihoemocionālais faktors "spēlējis" lielāku lomu nekā uzturs vai fiziskā sagatavotība.

Psihoterapeite pauda viedokli, ka pārtraukt ģenerālmēģinājumu bijis pareizi, tomēr jau pēc pirmo divu bērnu noģībšanas mēģinājumu vajadzējis "nopauzēt", lai bērniem parādītu, ka viņu veselība tomēr ir svarīgākais. "Bērnu veselība ir svarīgākais, un ir jāsaprot šī notikuma iemesli, lai nākamajos Dziesmu un deju svētkos kas tāds neatkārtotos," piebilda Andžāne.

Kā ziņots, sestdienas vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Tika pieļauts, ka bērnu ģībšanu varētu būt izraisījis vairāku faktoru kopums, tai skaitā arī lielā slodze. Izskanēja arī atsevišķi viedokļi par, iespējams, nepietiekamu vai nepareizu ēdināšanu un dzeramā ūdens trūkumu.

Patlaban visi slimnīcā nonākušie svētku dalībnieki no ārstniecības iestādes ir izrakstīti.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki sākās 6.jūlijā, bet noslēdzās vakar. Svētkos piedalījās 37 890 dalībnieki.