Paātrina maksātnespējas administratoru brāķēšanu

© F64

Sabiedriskas organizācijas statusā palikušajai Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijai jācīnās ar ekonomiskajiem noziegumiem, ko nespēj ne policija, ne prokuratūra, ne tiesas, ne Latvijas valdība ar savu Iekšlietu ministriju un Tieslietu ministriju.

Maksātnespējas procesi ar to paplašinājumiem tiesiskās aizsardzības procesos Latvijā dod plašas iespējas ekonomiskajiem noziegumiem. Šis labi zināms fakts atbaida no Latvijas investorus ne mazāk par saimniecisko un politisko nestabilitāti Eiropā, ko Latvija uzlabot nevar. Jau daudzas Latvijas valdības ir mēģinājušas pielabināt investorus ar solījumiem, ka dažādas krāpšanās shēmas tikšot izjauktas ar Maksātnespējas likuma grozīšanas palīdzību. Šā likuma grozīšana un pat pilnīga pārrakstīšana ir nemitīgi notikusi un tiek turpināta, taču būtiskus rezultātus nav devusi.

Viena no likuma grozīšanas idejām ir administratoru darba vērtēšanas uzticēšana viņu pašu profesionālajai organizācijai. Kopš 2009. gada sākuma asociācijai uzticēta administratoru sertifikācija, kas ietver arī šo sertifikātu atņemšanu. Pagājušo sešarpus gadu laikā sertifikātus zaudējuši 70 cilvēki, taču tas nenozīmē ļoti lielu aktivitāti administratoru sodīšanā. Vairāk nekā pusē gadījumu administratori savus sertifikātus nolikuši paši. Tādējādi nav iespējams spriest, cik gadījumos viņi paši aizgājuši pa citiem karjeras ceļiem, bet cik gadījumos pazuduši no savu vērtētāju redzesloka ātrāk, pirms tiktu izbrāķēti. Asociācijai vispār ir grūtības uzmanīt administratoru kopumu, jo atrašanās asociācijā ir brīvprātība, ko izrādījuši 225 administratori no pavisam 331, kurš drīkst veikt administratora pienākumus.

Kopš šā gada 1. marta asociācijai piešķirtas tiesības uzmanīt, kā visi – asociācijā esošie un neesošie – administratori ievēro profesionālās ētikas kodeksu. Praktiski tas palielina administratoru risku zaudēt sertifikātu, ko apliecina Administratoru asociācijas sagatavotā atskaite, kā tā pagājušajos četros mēnešos izmantojusi savas jaunās tiesības. Saskaņā ar tām asociācija ir ierosinājusi 19 lietas par administratoru profesionālo darbību un trijās nonākusi līdz administratoru pārkāpumu atzīšanai. Pārējo lietu izskatīšana turpinās. Tāda aktivitāte ir būtiski augstāka nekā pagājušajos sešarpus gados, bet tā nedod garantijas par sasniegtajiem rezultātiem.

Pārbaudes procedūra beidzas ar vienu un to pašu divos pilnīgi atšķirīgos gadījumos. Administratora tiesības cilvēks var zaudēt gan tad, ja viņam pietrūkst prāta, uzņēmības u.tml. īpašību administratora darba veikšanai, gan tad, ja viņam visa tā ir pārpārēm, tikai spējas tiek izmantotas krāpšanai. Tādā gadījumā pietiek ar vienu lielu krāpniecisku darījumu, lai nodrošinātu sev pārticību uz daudziem gadiem, kad vairs nav vajadzības turpināt administratora darbu. Darba tiesību atņemšana šādā gadījumā ir papildu laipnība no valsts, kur lielu saimniecisko noziegumu izmeklēšana un vainīgo sodīšana līdz šim nav pieredzēta.

Kā nākamais ielāps maksātnespējas administratoru profesijas mundierim ir paredzēta viņu pielīdzināšana valsts amatpersonām. Tā tika gatavota jau uz šā gada vidu, bet tagad atlikta līdz nākamā gada sākumam ar pamatojumu, ka nebija uzrakstīts skaidrojums, kā šādu likuma normu izpildīt. Pēc būtības to vispār nevar izpildīt esošā Latvijas likumu kopuma ietvaros, par ko juristi jau sūdzējušies Satversmes tiesai. Šādu iesniegumu tiesai nodevis arī Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers. Tiesa jau informējusi viņu par lietas ierosināšanu. Atliek cerēt uz Satversmes tiesas spēju izskatīt lietu pirms apstrīdētās normas spēkā stāšanās.

Administratoru asociācijas priekšlikums ir valstiskot nevis administratoru, bet viņu asociācijas statusu, sākot ar administratoru obligātu stāšanos asociācijā. Tieslietu ministra Dzintara Rasnača nostāja liek saistīt šādu priekšlikumu izpildi ar tādu Latvijas valdību maiņu, kas atņem grupējumam Visu Latvijai!TB/LNNK ja ne vietu valdošajā koalīcijā, tad vismaz Tieslietu ministriju.



Latvijā

Latvija plāno aicināt vienu no pasaulē lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix" veidot reģionālo biroju Rīgā, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).