ACULIECINIEKS: RĪGA – CĒSIS autobusa šoferis pazemo invalīdu

Ilustratīvs foto © F64

Lielu popularitāti sociālajā tīklā facebook ieguvis kādas sievietes stāsts par pašas piedzīvotu un ārkārtīgi nepatīkamu gadījumu autobusā Rīga – Cēsis, kur sievietes acu priekšā esot pazemots invalīds.

Ceturtdien 2. jūlijā ieraksta autore ar savām divām meitām bija tikko iekāpusi autobusā un iekārtojusies sēdvietās, kad pēkšņi autobusā centies iekāpt arī vienkājains kungs gados. „Pēdējais no pasažieriem bija vīrietis ap 60 gadiem, ar vienu kāju un attiecīgi ar kruķiem. Kaut kā iestutējās viņš autobusā. Man gribējās skriet viņam palīgā, bet viena meitiņa bija skaisti iekārtojusies man klēpī, otra turēja manu roku. Neviens no autobusa pasažieriem pat negrasījās viņam palīdzēt, arī šoferis ne, tikai ar interesi vēroja, kā šis vīrietis iekāps,” raksta sociālo tīklu lietotāja, kura ir šokēta par līdzcilvēku vienaldzību.

”Iekāpis autobusā, šis vīrietis ar vienu kāju un kruķiem tā ļoti automātiski un pašsaprotami centās iekārtoties pirmajā krēslā, kurš bija brīvs. Manuprāt, tās ir vietas, kuras noteikti būtu jāparedz tiem, kuriem ir grūtības pārvietoties, bet šoferim gan tā nelikās. Autobusa šoferis viņam tur aizliedza apsēsties, apskatīja biļeti un teica - jums ir 13. vieta, ejiet uz savu vietu. Piebildīšu, ka nevienam citam pasažierim šoferis nepievērsa uzmanību vietas numuram un vispār pirmo reizi piedzīvoju gadījumu, kad kādam tiek likts sēdēt pēc biļetē norādītā numura. Vīrietis lūdza, lai atļauj viņam tur sēdēt, jo ir grūti pārvietoties, turklāt ārā kāpjot šoferim būs ilgi jāgaida, kamēr viņš uz vienas kājas atleks. Vienmēr viņš esot sēdējis pirmajā krēslā, turklāt tas taču bija brīvs, kur problēma. Bet šoferis turpināja norādīt, ka viņam biļetē ir 13. vieta, lai iet uz savu vietu un sāka viņu stumt prom,” raksta sieviete, kura nav spējusi šādā brīdī palikt vienaldzīga.

„Man sirds žņaudzās, asinis kāpa deniņos. Teicu šoferim, lai ļauj cilvēkam tur sēdēt, kas tie par ziliem brīnumiem, ka visiem pēkšņi jāsēž pēc saviem numuriem, un kāpēc šāda nežēlība pret šo cilvēku? Uz to man šoferis norādīja, ka tādi ir Autobusa Parka noteikumi, ka visiem jāsēž pēc numuriem. Es jautāju, ko nozīmē visiem, vai tur rakstīts, ka tieši invalīdiem jāsēž pēc numuriem? Uz to man šoferis noburkšķēju, ka izsēdinās vispār ārā,” šofera nepatīkamo komentāru atstāsta sieviete.

Tomēr, par spīti mazajām meitiņām, sieviete devās sirmajam kungam palīgā. „Neviens no pasažieriem, kuri bija pietiekoši daudz, neiedomājās piecelties, palīdzēt. Autobusā tiešām bija diezgan daudz cilvēku, pārsvarā gados jauni. Man bija ļoti interesanti apskatīties uz šiem cilvēkiem, tāpēc nekautrējos piecelties kājās un palūkoties. Nu skats bija interesants, viena daļa bija iebāzuši galvas savos iPhone, citi uzlikuši lielas, mazas austiņas, vienkārši  noslēgušies savā pasaulē ignorēja visu apkārt notiekošo, citi skatījās pa logu ārā uz gaužām interesanto autoostas ainavu, citi skatījās uz mani, un uz šo nabaga invalīdu un smējās kā par tādiem pamuļķiem.” raksta sieviete un piebilst, ka vienkājaino vīrieti šis pārdzīvojums satricinājis.

”Beigās vīrietis veiksmīgi nokļuva līdz savai vietai un autobuss devās ceļā. Vīrieša vieta bija tieši mums blakus. Es redzēju kā viņš raudāja. Viņš bieži braucot ar autobusu uz Cēsīm, bet pirmo reizi esot piedzīvojis ko tādu. Es teicu, lai viņš uzraksta sūdzību par šo šoferi un apraksta šo gadījumu, lai noteikti to tā neatstāj. Viņš teica, ka noteikti to izdarīs,” uzsver sieviete, kura arī piezīmē, ka pusceļā autobuss piestājis un jauns pāris apsēdies tajā pašā vietā, kur vēlējies sēdēt invalīds, bet pret jauniešiem šoferim neesot bijuši nekādi iebildumi.

Savu emocionālo stāstu sieviete nobeidz ar lūgumu sabiedrības locekļiem. „Es zinu, kas šis stāsts vairumam nebūs nekas pārsteidzošs! Tomēr es lūdzu, neesiet vienaldzīgi, iestājaties par vājāko un neslēpjaties savos iPhone telefonos un nezaudējiet saikni ar realitāti,” aicina aculieciniece.

Svarīgākais