Vēsturnieks: 9.maijā uz Maskavā jābrauc visu Baltijas valstu prezidentiem vai nevienam

© Scanpix

Vērtējot iespējamo Valsts prezidenta Valda Zatlera došanos uz 9.maija svinībām Maskavā, vēsturnieks Aivars Stranga uzskata, ka šajā gadījumā jāievēro tikai viens princips - uz kaimiņvalsti jābrauc visu triju Baltijas valstu prezidentiem vai nevienam.

"Man liekas, ka visu mūsu nostāja pret šo notikumu ir viennozīmīga - pirmkārt, tas bija milzīgs ieguvums visai pasaulei, ka nacisms tika sakauts, taču ar to nāca arī staļinisms un reokupācija," uzsver vēsturnieks, pēc kura domām, tādēļ arī Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu attieksmei pret došanos uz svinībām būtu jābūt saskaņotai.

"Negribētos, lai atkal atkārtotos situācija, kad viens dažādu iemeslu brauc, bet cits nē," norāda Stranga.

Jautāts par to, kāda nozīme ir tam, ka rakstisku ielūgumu Kremlis Zatleram sūtīt neplāno, vēsturnieks norāda, ka arī eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai ar bijušo Krievijas prezidentu, tagadējo premjeru Vladimiru Putinu, bijušas tikšanās, kas, viņaprāt, neatbilst diplomātiskā protokola formai, pie kuras, pēc Strangas domām, tomēr būtu bijis jāpieturas. "Bet ielūguma formās es neesmu speciālists," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta kancelejas rīcībā ir informācija, ka Valsts prezidents tiek gaidīts uz 9.maija svinībām Krievijas galvaspilsētā Maskavā. Zatlers gan vēl pagaidām neatklāj, vai dosies uz Maskavu, solot to darīt zināmu ne ātrāk kā februāra otrajā pusē.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis aģentūrai LETA sacīja, ka vakar Latvijas un Krievijas ārlietu ministriju politisko konsultāciju laikā "mēs tikām informēti, ka rakstiska ielūguma uz 9.maija svinībām nebūs, bet Zatlers būs gaidīts viesis".

Tā kā šā gada pavasarī Latvijā varētu viesoties Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, tad tieši šīs vizītes laikā varētu tikt turpināta saruna par Zatlera divpusējo vizīti Maskavā.

Svarīgākais