NRTP nejauksies LTV arodbiedrības strīdā

"Latvijas Televīzijā (LTV) ir vairākas arodbiedrības, un, ja tās vēlas paust kādu viedokli, tam ir jābūt saskaņotam. LTV radošo darbinieku vēstule, kas adresēta Nacionālajai radio un televīzijas padomei (NRTP), pārstāv tikai vienu arodbiedrību un nav saskaņota ar otru – tehnisko darbinieku – arodbiedrību.

Tāpēc pagaidām NRTP nejauksies LTV radošo darbinieku strīdā ar vadību," Neatkarīgajai stāsta NRTP priekšsēža vietniece Dace Buceniece.

LTV radošo darbinieku arodbiedrība LTV vadībai un NRTP nosūtījusi vēstuli, kurā pārmet LTV vadībai, ka tā mazina sabiedriskās televīzijas konkurētspēju. Darbinieki uzsver, ka nesaimnieciski tiekot pārvaldīta LTV ēka, jo krīzes laikam nepamatoti augsta īre spiežot īrniekus pamest ēku, tas pats attiecoties uz augsto tehnikas īri. LTV vadībai arī uzdoti vairāki jautājumi, piemēram, par LTV administrācijas mobilo telefonsarunu limitiem, auto nomas līgumiem.

Minētās arodbiedrības vadītāja Līga Vanaga plašāku komentāru par to, kas īsti LTV radošos darbiniekus neapmierina, atteicās sniegt.

"Mēs esam nolēmuši par šo jautājumu publiski nerunāt. Varu piebilst, ka mēs nebijām tie, kas šo vēstuli noplūdināja citiem medijiem," piebilst L. Vanaga.

Arī LTV ģenerāldirektors Edgars Kots norāda, ka ar arodbiedrību ir panākta savstarpēja vienošanās par jautājuma atrisināšanu, neiesaistot medijus. "Pēc atvaļinājuma es iepazinos ar šo vēstuli, un tajā darbinieki vēlas niansēti uzzināt par pārmaiņām, kas ir skārušas LTV un kas vēl būs gaidāmas. To var skaidrot ar faktu, ka pagājušajā gadā bija milzīgs LTV budžeta samazinājums, kas darbiniekos ir radījis nestabilitātes sajūtu. Tāpēc būs nepieciešams papildu skaidrojums," uzsver LTV vadītājs.

Savukārt LTV tehnisko darbinieku arodbiedrības vadītājs Leonīds Mucenieks Neatkarīgajai apgalvo, ka radošo darbinieku arodbiedrība pie vēstules tapšanas nav pieaicinājusi tehniskos darbiniekus, tāpat tā nav uzklausījusi LTV vadības viedokli. "Mēs nevaram sniegt atbalstu šai vēstulei, jo tā ir tapusi bez mūsu līdzdalības. Radošo darbinieku arodbiedrība rīkoja sapulci bez ģenerāldirektora pieaicināšanas un savu neapmierinātību pauda rakstveidā," stāsta L. Mucenieks.

Viņš piebilst, ka šāds darbības princips nav pieņemams. "Nevar piekrist tam, ko raksta šajā vēstulē – ka apzināti LTV vadība būtu darījusi to, lai LTV nevarētu attīstīties," uzsver LTV tehnisko darbinieku arodbiedrība.

Svarīgākais