Izraudzīts nosaukums grāmatai par Vīķi-Freibergu

© F64

Izraudzīts nosaukums grāmatai par eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, informēja izdevniecībā "Baltic Screen".

21.janvārī noslēdzās konkurss par piemērotāko gaidāmās eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai veltītās grāmatas nosaukumu. Kopumā konkursam tika iesūtīti apaļi 300 priekšlikumu.

Jaunās grāmatas nosaukums būs "Va(i)ras virtuve".

Nosaukumi, kas ļoti precīzi atbilda topošajai grāmatai, bija vairāki, un tikai pēc ilgākas diskusijas izdevēji kopā ar autoriem nonāca pie kopēja viedokļa, ka vispiemērotākais ir rīdzinieces Maijas S. un valmierieša Pētera J. neatkarīgi vienam no otra iesūtītais nosaukums, kas reizē norāda kā uz grāmatas galveno varoni, tā arī uz jomu, kurā viņa darbojusies. Jau tuvākajās dienās grāmatas mājas lapā tiks publiskots arī tās vāka vizuālais risinājums.

Nelielu problēmu gan radīja fakts, ka abi uzvarējušā nosaukuma iesūtītāji atteicās no konkursa galvenās balvas - V.Vīķes-Freibergas savulaik lietotas rokassomiņas, tās vietā izvēloties pa jaunās grāmatas eksemplāram ar autoru autogrāfiem.

Taču abi uzvarētāji lielā vienprātībā atbalstīja cita konkursa dalībnieka - Oļega S. ierosinājumu par to, ko varētu iesākt ar tik daudzus ieinteresējušo spilgti sarkano aksesuāru: tas tiks nosūtīts Jelgavā, Zirgu ielā dzīvojošajam 1929.gada 9.novembrī dzimušajam Voldemāram Fridriham Gothardam. Saskaņā ar publiskotām ziņām tieši šis vīrs izmeklējis Latvijas nacionālās pretestības simbola Gunāra Astras krimināllietu, bijis LPSR Valsts drošības komitejas 5.daļas 1.nodaļas priekšnieks un īpaši specializējies latviešu emigrācijas izstrādē, - tātad vismaz neklātienē bijis labi pazīstams arī ar topošās grāmatas galveno varoni.

"Ja gadijuma uzvareeju, balvu luudzu nodot Gunaara Astras represetaaju VDK apakšpulkvedim Voldemaaram Gothardam (Jelgava, Zirgu iela 12). Atvainojos par gramaatiku. Esmu krievijas pilsonis, bet man saap par Latviju un latviešiem," konkursa pieteikumā rakstīja Oļegs S., un viņam viedoklī par somiņas cienīgāko saņēmēju pilnīgi piekrita arī Maija S. un Pēteris J.

Savukārt vienu no abām pārējām lielajām balvām - V. Vīķes-Freibergas fotogrāfijām ar eksprezidentes autogrāfu un autentiskuma sertifikātu nolemts piešķirt konkursa dalībniecei ar pseidonīmu "blondulla", kurai tāpat bija šķitis interesanti apspēlēt vārdu "Vaira" un "vara" līdzību, piedāvājot tādus variantus kā "Vairaskāre", "Vairmāka" un arī "Vairākas Vairas" un "Izvairīgā Vaira".

Otra lielā balva aizceļos pie Jāņa P., kurš bija nopietni pastrādājis, gan izdomājot dažādus jēdzieniski bagātus vārda "Vaira" izmantojumus ("Vaira, kas visu atvaira", "Vairas ēnā" un "StarpVaira"), gan arī piedāvājot iniciāļu VVF atšifrējumu - "VVF - Vairas veiksmes formula".

Daži no konkursam iesūtītajiem grāmatas nosaukuma variantiem: Vairas īstenības hipnoze; Rīts pēc masku balles; Nātres Saules dārzā; VVF. Pārveidošana un izkausēšana; Vairas Vīķes neticamie piedzīvojumi muļķu zemē!; Vāverīte Vaira; Saliektā dzelzs lēdija; Vairaskāre; Vairmāka; Vairdarbība; Kam no Vairas kundzes bail; Vairosimies Latvijai; Kā Vaira (uz)vārījās; Niere sviestā; Vaira - neekonomiskā spuldze; Vaira, kas visu atvaira; VVF - Vairas veiksmes formula; Vairas Lata romāns; VVF - Latvijas laimes lāčuks; Ar trakumsērgu slimas lapsas pirmsnāves epilepsijas lēkmes gļuki; Brauciet tak' ar dēlu Kalvīti atpakaļ uz Kanādu ķērpjus lasīt; Divdesmit pirmā gadsimta Spīdola; Kas slēpjas aiz tautastērpa?; Vairas ceļi, takas un paralēlās šosejas; Vienas Vairas cena; Par 2Ls Vairu nenopirksi; Praktizējošā mistiķe Vaira Vīķe-Freiberga - Latvijas spožums un posts; Dievs. Daba. Vaira.; Kad saule bija dievs; Vaira Aizspogulijā; Kad noņem kļavas lapu.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais