Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Zemes fonds uzpirks lauku zemi

© F64

Šonedēļ sācis darboties valsts izveidotais Latvijas Zemes fonds, kas iegādāsies tās lauksaimniecības zemes, kurām nav atradies pircējs. Latvijas Zemes fonds rūpēsies, lai šī zeme tiktu iznomāta vai pārdota un līdz ar to apstrādāta.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas (ZM) veikto pētījumu Latvijā lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība ir aptuveni 2,3 miljoni hektāru, no kuriem apstrādāti tiek 1,56 miljoni hektāru. Vairāk nekā 700 tūkstoši hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes ir nekopta. ZM secinājusi, ka aptuveni puse no šīs nekoptās lauksaimniecībā izmatojamās zemes labvēlīgos ekonomiskos apstākļos varētu tikt atgriezta lauksaimniecībā.

Zemes fonda vadītāja Ina Alksne informēja, ka fonds pirks īpašumus no pašreizējiem īpašniekiem, kuri vairs nespēj vai kādu citu iemeslu dēļ nevar vai nevēlas paši turpināt lauksaimniecības zemes izmantošanu lauksaimnieciskajā darbībā un kuri paši izteiks vēlmi pārdot īpašumu Zemes fondam. Tas gan nenozīmē, ka Zemes fonds pirks īpašumus par jebkuru prasīto cenu. Zemes fonds pirks lauksaimniecības zemes par cenām, kas nepārsniedz vidējās cenas tirgū līdzvērtīgai lauksaimniecības zemei attiecīgajā novadā un pagastā.

Zemes fonds meklēs iegādātajam īpašumam pircēju vai apsaimniekotāju. Savukārt neiznomātajiem un nepārdotajiem īpašumiem tiks pirkti apsaimniekošanas pakalpojumi, piemēram, pļaušana, krūmu novākšana, lai uzturētu lauksaimniecības zemi labā kārtībā, sakoptu lauksaimniecības zemi un atgrieztu lauksaimnieciskajā apritē.

Lai pārdotu savu īpašumu Zemes fondam, īpašniekam elektroniski būs jāiesniedz pieteikums. Zemes fonda pārvaldītājs visus saņemtos īpašuma pārdošanas pieteikumus izvērtēs 30 darba dienu laikā, vēl desmit darba dienas paredzētas, lai vienotos par darījuma nosacījumiem, un desmit dienu – vienošanās noslēgšanai. Komisijas maksa par darījumu netiks iekasēta, tomēr klientam jārēķinās ar valsts noteiktajām izmaksām darījumos ar nekustamo īpašumu.

Nekonkurējot ar privātā tirgus dalībniekiem, Zemes fonds ekonomiski pamatotus darījumus slēgs gan ar fiziskām, gan juridiskām personām. Pārdot Zemes fondam lauksaimniecībā izmantojamo zemi var jebkurš zemes īpašnieks, savukārt nopirkt varēs fiziskas un juridiskas personas, ja tās atbildīs likumā Par zemes privatizāciju lauku apvidos definētajiem kritērijiem, proti, galvenais kritērijs ir pircēja nodarbošanās ar lauksaimniecisko ražošanu.

Nomāt īpašumu no Zemes fonda varēs gan fiziskas, gan juridiskas personas. Nomas cenas būs atbilstošas vidējām nomas tirgus cenām atbilstošas kvalitātes lauksaimniecības zemei attiecīgā darījuma novadā un pagastā. Tāpat būs iespējami zemes maiņas darījumi.

Latvijas Zemes fonda kritēriji zemes iegādei:

  • tiek pārdots viss nekustamais īpašums;
  • zemi ir jāspēj izmantot (vai atgūt) lauksaimnieciskās ražošanas vajadzībām;
  • lauksaimniecības zemei ir jābūt vairāk nekā 50% no īpašuma kopējās platības;
  • nekustamajam īpašumam ir jābūt reģistrētam Zemesgrāmatā;
  • īpašumam ir jābūt valsts, pašvaldības vai vietējās nozīmes piebraucamam ceļam ar nobrauktuvi labā stāvoklī;
  • īpašumam nav noteikti saimnieciskās darbības ierobežojumi;
  • uz nekustamā īpašuma nedrīkst atrasties Zemesgrāmatā nereģistrētas ēkas un būves, kuru kadastra vērtība pārsniedz 30% no īpašuma zemes kadastra vērtības vai kas pieder citam īpašniekam, vai kultūras pieminekļi;
  • nekustamais īpašums neatrodas strīdā vai nav citādi apgrūtināts ar mantiska rakstura saistībām.

Avots: Altum