Politiskās spēlītes pirms vēlēšanām var radīt papildu spriedzi finanšu tirgos

ēlēšanu tuvošanās tikai pastiprinās dažādas politiskās spēlītes, populisma vilni un nepārdomātu lēmumu pieņemšanu, kas var radīt papildu spriedzi finanšu tirgos un investoros, traucējot ekonomikas atveseļošanos.

Šādu viedokli biznesa portālam "Nozare.lv" pauda "SEB bankas" sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Komentējot Saeimas šodien pieņemto lēmumu sniegt pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros, viņš norādīja: lai arī šo pilnvarojumu valdībai var uzskatīt par formālu, tomēr šī lēmuma cena bija samērā augsta, jo negatīva balsojuma gadījumā varētu sagaidīt negatīvu reakciju gan no aizdevējiem, gan kredītreitinga aģentūrām.

"Ja valdība nesaņemtu pilnvarojumu, Latvija nesaņemtu nākamo aizdevuma daļu, par kura piešķiršanu plānots lemt februārī, kas negatīvi ietekmētu valsts naudas plūsmu un traucētu izmaksāt iepriekš ieturētās pensijas," uzskata Rudzītis.

"Tā kā Latvija joprojām atrodas uzmanības centrā, iespējams, ka kredītreitingu aģentūras arī ātri reaģētu un Latvijas kredītreitings tiktu samazināts vēl vairāk," norāda eksperts, sakot, ka saistībā ar Latviju un krīzes pārvarēšanu bieži vien tiek minēts politiskā riska faktors, kas var traucēt tālākai ekonomikas stabilizācijai.

Kā ziņots, "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti Saeimas lēmumu dot pilnvarojumu Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros vērtēja kā pozitīvu signālu tirgum.

Kā ziņots, SVF un EK par finansējuma piešķiršanu Latvijai lems februāra sākumā.

Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, nepieciešamie dokumenti SVF tiks nosūtīti jau tuvākajās dienās. No Latvijas puses tos parakstīs premjers, finanšu ministrs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Latvijas Bankas vadītāji.

Kā ziņots, "Jaunajam laikam" (JL) šodien tomēr izdevās savākt nepieciešamo deputātu atbalstu un Saeima pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Par lēmumu nobalsoja 54 deputāti, 22 bija pret, bet trīs atturējās. Par pilnvarojumu nobalsoja koalīcijas partijas, izņemot TP, kā arī septiņi partijas LPP/LC deputāti, pret bija TP un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" tautas kalpi, savukārt atturējās Inese Šlesere (LPP/LC), Aija Barča (TP) un Kārlis Leiškalns (TP). "Saskaņas centra" deputāti balsojumā vispār nepiedalījās, tādējādi dodot premjera pusei iespaidīgu pārsvaru.

Pret šo lēmumu vēl šorīt koalīcijas partiju sarunās kategoriski iebilda TP, aicinot atsaukt visus iesniegtos projektus par pilnvarojumu un sākt darbu pie jauna visas koalīcijas izstrādāta likumprojekta. Pārējās koalīcijas partijas solīja balsot par lēmumprojektu, savukārt opozīcijas partijas sākotnēji solīja balsot pret pilnvarojumu, bet vēlāk ieņēma atturīgāku nostāju, neatklājot savas pozīcijas.

Lēmumā paredzēts: lai turpinātu saņemt starptautiskā aizņēmuma programmas līdzekļus ar mērķi mazināt finansiālās un ekonomiskās krīzes radītās sekas, Saeima uzdod Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus no Starptautiskā Valūtas fonda un citiem starptautiskajiem aizdevējiem.

Kopējā starptautiskā aizņēmuma programmas summa nedrīkst pārsniegt 7,5 miljardus eiro (5,26 miljardus latu). Lēmumā paredzēts, ka aizņēmums izmantojams valsts budžeta deficīta finansēšanai, finanšu sektora stabilitātes nodrošināšanai, valsts parāda refinansēšanai un valsts budžeta aizdevumiem.

Šis pilnvarojums bija nepieciešams, atsaucoties uz Satversmes tiesas spriedumu, kurā teikts, ka valdībai vajadzēja saņemt Saeimas atbalstu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Latvijā

Rīgas ostā noslēgušies vairāki nozīmīgi būvniecības posmi ostas infrastruktūras uzlabošanai, kas ļaus būtiski stiprināt sabiedroto militāro mobilitāti un vienlaikus paaugstināt ostas komerciālo konkurētspēju. Darbu ietvaros ievērojami pagarināta kuģu piestātne, kas ļaus uzņemt un ātrāk apstrādāt ne tikai lielākus konteinerkuģus un ro-ro kuģus, bet arī militāros kuģus, kas transportē militārās kravas. Tāpat pabeigti būvdarbi un nodota ekspluatācijā pārbūvētā dzelzceļa pārbrauktuve Uriekstes ielā pie ostas kontrolposteņa uz Kundziņsalu, kas uzlabos komerciālo un militāro kravu plūsmas ātrumu.