Vjetnamieši plūst pāri robežai dučiem

© F64

Kamēr valdošā koalīcija mokās smagās pārdomās, kā pieklājīgi atteikties no Eiropas Komisijas piedāvātajiem oficiālajiem Āfrikas bēgļiem, nelegālie imigranti no Vjetnamas turpina plūst pāri Latvijas robežai, un var tikai minēt, vai robežsargiem izdodas noķert pilnīgi visus.

Ticamāk, ka cilvēku kontrabandas shēma darbojas veiksmīgi. 2013. gadā, kad robežsargiem izdevās pārtraukt vairāku noziedzīgu grupējumu darbību, vjetnamieši no robežpārkāpēju statistikas pazuda. Taču šobrīd viņu plūsma atjaunojusies ar jaunu sparu un populārākais pārvietojamas grupas izmērs ir ducis. Arī 28. jūnijā Latvijas – Lietuvas pierobežā tika aizturēti 12 Vjetnamas pilsoņi un divi viņu pārvadātāji. Kā vēsta Robežsardzes preses sekretāre Jevgēnija Pozņaka, Rīgas pārvaldes robežsargi, veicot imigrācijas kontroles pasākumus Vecumnieku novadā, Skaistkalnes pagastā, pārbaudei apturēja divas no Latvijas uz Lietuvu izbraucošās automašīnas: Opel Vivaro un VW Passat. Acīmredzot iekļuvuši Latvijā no Krievijas vai Baltkrievijas puses, devās dziļāk iekšā Eiropā. Abas mašīnas vadīja Latvijas pilsoņi. Diezin vai viņi ir noziedzīgā rūpala smadzenes – drīzāk jau parasti šoferi. Šim darbam tiek algoti arī citu valstu piederīgie. Vjetnamiešu nelegālā pārvadāšanā iesaistās arī poļi, tadžiki, kirgīzi. Latvijā ciet paņemti arī čečenu izcelsmes Krievijas pilsoņi ar Igaunijas uzturēšanās atļaujām. Tomēr pamatā cauri Latvijai vjetnamiešus gādā vietējie iedzīvotāji. Kopumā šā gada sešos mēnešos par nelikumīgu zaļās robežas šķērsošanu robežsargi aizturējuši 136 nelegālos imigrantus, no tiem 100 ir Vjetnamas pilsoņi. Aptuveni tikpat aizturēti 2014. gadā – 139 nelegālie imigranti. Savukārt par nelikumīgu personu pārvietošanu šogad aizturēts 31 pārvadātājs.

Iepriekš arī Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Normunds Garbars Neatkarīgajai atzina, ka diezin vai visi cilvēku kontrabandisti tiek noķerti un visi nelegālie imigranti nosūtīti atpakaļ uz valsti, no kuras iebraukuši/ienākuši/iepeldējuši. Nelegāļi esot kā ūdens – viņi apiet šķēršļus, un šobrīd ērtākās sētas durvis Eiropas Savienībā vjetnamiešiem esot tieši caur Latviju. Viņu mērķis gan nav patvēruma pieprasīšana un palikšana pie mums. Tālākais ceļš ved uz Poliju, kur jau izveidojusies skaitliski lielākā vjetnamiešu kopiena Austrumeiropā. To apstiprina arī pēdējais notveršanas gadījums un virziens – Lietuvas robeža.

Robežsargi dara, ko var, lai traucētu nelegālajam un bīstamajam cilvēku nelegālās pārvietošanas biznesam. Patruļas uz zaļās robežas notiek nepārtraukti, upes arī tiek pieskatītas, un nu jau par ierastu praksi kļuvusi pat starpvalstu pasažieru autobusu pārbaudīšana attālāk no robežas. Iekāpj robežsargs un, pētot sejas, apvaicājas, vai vjetnamieši ir? Tie, kuri klusē un brauc grupā pa 12, var taču izrādīties viņi.



Svarīgākais