Ugunsgrēku dzēšanu Latvijā varēs vadīt arī ES ugunsdzēsēji

Ugunsgrēku dzēšanu un glābšanas darbus Latvijas teritorijā turpmāk varēs vadīt arī citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts ugunsdzēsēji, paredz ceturtdien Saeimā pieņemtie grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, informē Saeimas Preses centrs.

Grozījumi paredz, ka darbus negadījuma vietā līdz Latvijas ugunsdzēsēju ierašanās brīdim varēs vadīt arī citas ES valsts augstākā amatpersona, kura atrodas notikuma vietā.

Starptautiskie līgumi jau paredz, ka ugunsgrēku dzēšanu Latvijas pierobežā veic arī Lietuvas un Igaunijas dienesti, savukārt šajās valstīs – arī Latvijas ugunsdzēsēji. Turklāt nereti ugunsgrēka vietā kaimiņvalstu ugunsdzēsēji var ierasties ātrāk, tā nodrošinot savlaicīgu dzēšanas darbu uzsākšanu. Visbiežāk šādas situācijas rodas, pierobežā dzēšot lielos mežu ugunsgrēkus, kad ar uguni jācīnās abās robežas pusēs.

Lai glābšanas darbi noritētu bez aizkavēšanās, arī citas ES dalībvalsts ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonai jāparedz tādas pašas tiesības, kādas ir Latvijas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadītājam.

Svarīgākais