Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas tūristus Balkānu pussalas naudas krīze nebiedē

© Scanpix

Neskatoties uz Grieķijas finansiālām problēmām, Latvijas iedzīvotāji uz šo valsti dodas tikpat naski kā agrāk. Savukārt grieķi uz Latviju, kura nekad nav bijusi viņu sapņu atpūtas zeme, dodas vēl retāk nekā iepriekš.

Grieķijā bankas ir slēgtas un iedzīvotāji no bankomātiem ar vienu bankas karti var izņemt ne vairāk kā 60 eiro dienā. Uz ārvalstu banku kartēm šie ierobežojumi naudas izņemšanai bankomātos neattiecas. Tomēr Latvijas iedzīvotājiem, kuri gatavojas doties uz Grieķiju, Swedbank iesaka nodrošināties ar pietiekamu skaidras naudas daudzumu visam ceļojumam. «Jaunākā notikumu attīstība radījusi situāciju, kad Grieķijas iedzīvotāji vēlas no bankām izņemt savu naudu, šī apstākļa dēļ Grieķijas bankomātos var kādu laiku nebūt pieejama skaidra nauda. Grieķijas veikalos Swedbank kartes turpina strādāt kā ierasts un strādātu pat tad, ja Grieķija izlemtu pamest eirozonu. Tomēr pastāv risks, ka grieķu tirgotāji var ierobežot karšu pieņemšanu savos veikalos, bažīdamies, ka bankas varētu neizmaksāt tiem pienākošos finanšu līdzekļus,» uzsver Swedbank.

Tikmēr Latvijas tūrisma kompānijas, kas piedāvā ceļojumus uz Grieķiju, ir optimistiskāk noskaņotas.

Tez Tour Latvia pārstāve Marina Ulanova Neatkarīgajai uzsvēra, ka uz ārzemju banku kartēm nekādi kapitāla kontroles mehānismi neattiecas un Latvijas iedzīvotāji, kas devušies ceļojumā uz Grieķiju, var lietot savas banku kartes saskaņā ar tiem dienas izmaksu limitiem, kādi to kartēm ir noteikti viņu bankās. «Interese par ceļojumiem uz Grieķiju nav mazinājusies. Neesam arī saņēmuši nevienu atteikumu ceļojumam uz Grieķiju. Atsevišķi klienti pirms došanās uz šo valsti zvanīja un interesējās par situāciju, taču neviens neatteicās no plānotā ceļojuma. Grieķijā patlaban viss, kas varētu skart tūrismu – lidostas, transporta infrastruktūra, viesnīcas, ekskursijas, funkcionē normālā režīmā,» stāstīja M. Ulanova. Arī Mouzenidis Travel Rīga konsultante Marina Nozhenkova Neatkarīgajai apgalvoja, ka Latvijas iedzīvotāju vēlme atpūsties Grieķijā nav mazinājusies un daudzi tūristi no Latvijas šobrīd bauda netraucētu atpūtu šajā valstī.

Novatours vadītājs Leonīds Močeņovs Neatkarīgajai stāstīja, ka tieši Grieķija ir viens no visvairāk pieprasītajiem vasaras atpūtas galamērķiem. «Mūsu darbinieki un sadarbības partneri Grieķijā ziņo, ka tūristiem, kuriem ir izdotas bankas maksājumu kartes starptautiskajās bankās, pašlaik problēmas ar norēķiniem neesot, taču situāciju prognozēt nevar. Mēs saviem klientiem un visiem tiem, kas dodas uz šo valsti, iesakām nodrošināties ar pietiekamu skaidras naudas rezervi, jo pastāv iespēja, ka Grieķijā var tikt ierobežota arī ārvalstu bankas karšu, kā arī bankomātu darbība,» skaidroja L. Močeņovs. Ņemot vērā situāciju, Novatours Latvija ik dienas sazinoties ar saviem partneriem un darbiniekiem Grieķijā, lai novertētu, kāda situācija ir atpūtas vietās. Šobrīd atpūtas vietās noskaņojums esot pozitīvs un nav jūtams, ka valstī notiktu kādas pārmaiņas.

Neatkarīgās aptaujātie tūroperatori arī atzina, līdz šim neesot saņemtas nekādas ziņas no Grieķijas kolēģiem par iespējamu cenu kāpumu viesnīcām. Savukārt Vācijā iznākošais žurnāls Der Spiegel uzskata, ka, Grieķijai atstājot eirozonu un ieviešot jaunu valūtu, šī zeme tūristiem kļūtu lētāka: «Pašlaik Grieķijas tūrisms cieš, jo kaimiņvalstī Turcijā, kur debesis un jūra ir tikpat zila, cenas ir zemākas. Līdz ar to Grieķijas tūrisma nozare no Grexit (Grieķijas iziešana no eirozonas) būtu ieguvēja.»

Latvijas tūristu skaits Grieķijā ar katru gadu pieaug (vismaz tā apgalvo tūrisma kompānijas), bet grieķi Latviju apmeklē ļoti reti. Turklāt jau tā nelielais grieķu tūristu skaits Latvijā pērn, salīdzinot ar 2013. gadu, saruka vēl par 16 procentiem.

Grieķijas tūristu skaits Latvijā

1998. gads - 421

2006. gads - 1477

2014. gads - 3327

Avots: CSP