Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Visu Latvijai!" rosina lamāšanās dēļ Ušakovu sodīt par sīko huligānismu

Partijas "Visu Latvijai!" līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars vērsies Rīgas Pašvaldības policijā (RPP), lūdzot necenzēto vārdu lietošanas dēļ saukt Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) pie administratīvās atbildības pēc Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.panta par sīko huligānismu.

Savā iesniegumā Dzintars norāda, ka 2009.gada 17.decembrī norosinājās Rīgas domes sēde, kuras laikā Ušakovs lietojis necenzētus vārdus. Minēto domes sēdi varēja tiešraidē skatīties Rīgas domes mājaslapā, kā arī vēlāk fragmentus no minētās domes sēdes pārpublicēja gandrīz visi plašsaziņas līdzekļi Latvijā.

"Tā kā minēto domes sēdi bija iespējams vērot tiešraidē, kā arī Rīgas dome tiek uzturēta par Rīgas iedzīvotāju maksātajiem nodokļiem, tā būtu uzskatāma par sabiedrisku vietu, savukārt necenzētu vārdu lietošana sabiedriskā vietā ir administratīvi sodāms pārkāpums, kas vērtējams kā sīkais huligānisms," norāda Dzintars.

Papildus tam partijas vadītājs norāda, ka Ušakova apzināti paustā negatīvā nostāja un necenzēto vārdu lietošana ir uzskatāma arī par apvainojošu uzmākšanos, jo lietojot necenzētus vārdus, Rīgas domes priekšsēdētājs tos bija adresējis konkrētām personām, kuras savukārt ir vēlētas amatpersonas, kuras savukārt ir ieguvušas noteikta elektorāta mandātu savu interešu aizstāvēšanai Rīgas pilsētas pašvaldībā.

"Tādējādi jebkuru vēršanos pret kādu no domes deputātiem uzskatu par vēršanos arī pret mani, jo, piedaloties vēlēšanās, esmu pilnvarojis domes deputātus pārstāvēt manas kā Rīgas iedzīvotāja intereses pašvaldībā," raksta Dzintars.

"Neskatoties uz to, ka necenzētu vārdu lietošana notikusi sabiedriskā vietā, un to, ka Ušakovs ir atvainojies ikvienam, kuru viņa paustie necenzētie vārdi ir skāruši, iepriekš izklāstīto apsvērumu dēļ šo necenzēto vārdu lietošanu uzskatu par apvainojošu uzmākšanos arī man," norāda Dzintars.

Tāpēc partijas vadītājs ir vērsies pie RPP priekšnieka Jāņa Geduševa, lūdzot saukt Ušakovu pie administratīvās atbildības pēc Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa 167.panta par sīko huligānismu.

"Par sīko huligānismu, tas ir, lamāšanos ar necenzētiem vārdiem sabiedriskās vietās, apvainojošu uzmākšanos un citām tamlīdzīgām darbībām, kas traucē sabiedrisko mieru un kārtību, uzliek naudas sodu no piecdesmit līdz divsimt piecdesmit latiem vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz piecpadsmit diennaktīm," teikts minētajā pantā.

Kā ziņots, 17.decembra domes ārkārtas sēdes translācijas ierakstā dzirdams politiķu ikdienišķais sarunas stils. Šajā ierakstā vairākkārt dzirdams, ka Rīgas mērs Ušakovs, paklusām pie sevis paužot komentāru par vienu no ziņotājiem, kā arī klusā sarunā ar Šleseru izmanto necenzētu leksiku. Ierakstā arī dzirdams, kā paralēli domes sēdes vadīšanai Ušakovs ar blakus sēdošo vicemēru klusām pagūst apspriest ēdināšanas jautājumus un atklāj nezināšanu par kādu no izskatāmajiem jautājumiem.

Pēc ierakstu publiskošanas Ušakovs izplatīja paziņojumu, kurā atvainojas cilvēkiem, kurus aizskāruši viņa necenzētie izteikumi.

Opozīcija sasauca Rīgas domes ārkārtas sēdi, rosinot Ušakovu atbrīvot no amata, bet brīnumi nenotika un Rīgas mērs savu amatu saglabāja.

Par Ušakova atbrīvošanu no amata aizklātā balsošanā nobalsoja 22 domnieki, bet pret bija 35 deputāti. Kopā balsoja 57 deputāti.

Ušakovs deputātiem atzina, ka ir daži vārdi, kurus nevajag izmantot, un atvainojās par šo situāciju. Rīgas mērs arī solīja, ka strādās tā, lai varētu labāk sadarboties ar opozīciju. "Jāstiprina sadarbība ar opozīciju, daudz kas no notikušā ir zināma manas vainas daļa," aģentūrai LETA sacīja Ušakovs.