Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Nedzirdīgi neredzīgie: mēs esam

Ar devīzi Sadzirdi un redzi mani! Rīgā aizvadītajā nedēļā noritēja gājiens, atzīmējot Helēnas Kelleres nedzirdīgi neredzīgo informācijas nedēļu, lai pievērstu uzmanību arī Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem, kuriem ir vienlaikus gan dzirdes, gan redzes problēmas © F64

Pasaulē ir apmēram 1,2 miljoni nedzirdīgi neredzīgu cilvēku.

«Cilvēki redzi un dzirdi daļēji vai pilnībā var zaudēt gan dažādu ģenētisku sindromu, gan citu slimību un traumu rezultātā. Diemžēl Latvijā nedzirdīgi neredzīgie cilvēki tikpat kā nav apzināti un viņu problēmas praktiski netiek risinātas,» Neatkarīgajai norāda Latvijas Vājdzirdīgo atbalsta asociācijas Sadzirdi.lv valdes locekle Baiba Bicēna. Sadzirdi.lv kopā ar Rīgas Vājredzīgo un neredzīgo biedrību Redzi mani Rīgas centrā rīkoja gājienu Helēnas Kelleres nedzirdīgi neredzīgo dienas un nedēļas atzīmēšanai ar devīzi Sadzirdi un redzi mani!

Daudzās valstīs ir izveidotas nedzirdīgi neredzīgo cilvēku apvienības, kuras iestājas un risina šo cilvēku problēmjautājumus, aktualizējot tos sabiedrībā. «Mūsdienu tehnoloģiskās iespējas ļauj šiem cilvēkiem komunicēt gan savā starpā, gan ar dzirdīgiem un redzīgiem cilvēkiem, iegūt izglītību, strādāt un ceļot,» stāsta B. Bicēna. «Zināms, ka Zviedrijā ir ap 1200 nedzirdīgi neredzīgo cilvēku un Somijā – apmēram 600. Ja Latvijā iedzīvotāju ir divreiz [gandrīz trīsreiz] mazāk nekā Somijā, tad mums viņu varētu būt ap 300. Mums zināmi tikai daži desmiti. Jautājums – kur ir pārējie? Kāda ir viņu dzīves kvalitāte? Mūsu gājiena mērķis ir pievērst uzmanību nedzirdīgi neredzīgo cilvēku situācijai Latvijā.» Redzes un dzirdes problēmas vienlaikus ir cilvēkiem ar Ušera sindromu un Alstroma sindromu.

Helēna Adamsa Kellere (dzimusi 1880. gada 27. jūnijā) ir nedzirdīga un neredzīga amerikāņu rakstniece, skolotāja un sabiedriskā darbiniece. Redzi un dzirdi viņa zaudēja 19 mēnešu vecumā slimības dēļ, bet skolotāja Anna Salivana Helēnai iemācīja komunicēt ar cilvēkiem, izmantojot rokas. H. Kellere uzrakstīja grāmatu par savu dzīvi, kā arī vēl 11 grāmatas, pēc kurām ir uzņemtas arī filmas. Savas dzīves laikā viņa palīdzēja arī citiem nedzirdīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, apceļoja pasauli. Kopš 1984. gada ASV jūnija pēdējā nedēļā tiek atzīmēta H. Kelleres nedzirdīgi neredzīgo informācijas nedēļa, ko šogad atzīmē arī Latvijā. B. Bicēna norāda: dzirdes un redzes trūkums ir ļoti liela problēma, īpaši tad, ja tās sagadījušās abas reizē. Grūtības saziņā ir lielas, un pat mediķi, sociālie darbinieki nezina, ko šādā gadījumā darīt.