Notāri gatavojas laulāt

© Publicitātes foto

Notāri tiešām gatavojas laulāt, bet Tieslietu ministrijā (TM) vēl nevar prognozēt, kad likumprojekts stāsies spēkā. Iespējams, šogad tas nenotiks. Notāri ar šādu iniciatīvu vēlas piedāvāt lielāku privātās dzīves neaizskaramību un plašāku informāciju par laulāto tiesībām un pienākumiem. Notāri par baltu velti laulību nenoslēgs, un šis pakalpojums, visticamāk, būs ievērojami dārgāks par lētāko dzimtsarakstu nodaļās piedāvāto laulības reģistrāciju.

Pašlaik laulību Latvijā var reģistrēt baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā, personīgi klātesot līgavainim un līgavai, kā arī diviem pilngadīgiem lieciniekiem (Civillikums, 56. pants). Notāru ierosinājums paredz laulību noslēgt bez lieciniekiem. Līdzīgi pie notāriem jau notiek laulības šķiršana, un šāda iespēja tiek plaši izmantota.

Pašlaik likumprojekts par notāru tiesībām laulāt ir «iekšējā saskaņošanā», norāda TM. Līdz iegūs likuma spēku, tam būs jāveic viss garais saskaņošanas ceļš valdībā un attiecīgajā Saeimas komisijā, kā arī jāizsludina Valsts sekretāru sanāksmē. Tāpēc TM nevar prognozēt, kad jaunā iniciatīva stāsies spēkā, bet pagaidām nav iemeslu, kas norādītu, ka ierosinājums tiktu konceptuāli noraidīts. Zvērināti notāri gada sākumā norādīja, ka jaunā kārtība varētu stāties spēkā šā gada vidū. Par iespēju laulāt bez lieciniekiem viņi esot aizdomājušies pēc tam, kad tika saņemta atļauja laulības šķirt.

Starp citu, lielāka konfidencialitāte laulības slēgšanā tika nodrošināta pirms pāris gadiem, kad tika veiktas izmaiņas Civillikumā un atcelta izsludināšana dzimtsarakstu nodaļās. Reģistros ir iespējams pārbaudīt, vai līgava un līgavainis ir juridiski brīvi.

Laulības noslēgšana pie zvērināta notāra būtu lietišķs darījums, ceremoniju viņš nevadīs. Dzimtsarakstu nodaļās arī ir iespēja reģistrēt laulību bez ceremonijas, samaksājot 14 eiro lielu valsts nodevu. Taču tur nepieciešami jau minētie divi liecinieki. Igaunijā jau pastāvot līdzīga prakse, un tur notāram par laulības reģistrāciju jāmaksā apmēram 70 eiro.

Latvijas TM informācija liecina, ka kopš 2011. gada februāra, kad laulību bezstrīdus kārtībā var šķirt arī pie notāra, tiesās saņemto laulības šķiršanas pieteikumu skaits samazinājies vidēji par 63 procentiem. Tādējādi uzskatāms, ka izmaiņas bijušas lietderīgas, jo tiesu noslodze laulības šķiršanas lietās ir krietni samazinājusies.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.