Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Biržā elektrības cena krīt, tarifi gan ne

© F64

Lai gan elektrības cena Nord Pool Spot (NPS) biržā šobrīd ir par apmēram 24% lētāka nekā pērn gada nogalē, lielākā daļa elektrības tirgotāju elektroenerģijas tarifus samazināt nesteidzas. No elektrības cenas samazinājuma biržā šobrīd ieguvējas ir vienīgi tās mājsaimniecības, kuras elektrību pērk saskaņā ar biržas cenu.

Latvijas mājsaimniecības elektrību brīvajā tirgū pērk jau piecus mēnešus. Šajā laikā elektroenerģijas tirgū nav ienācis neviens jauns tirgotājs, kas piedāvātu elektrību mājsaimniecībām. Elektrību iedzīvotājiem šobrīd tirgo Latvenergo, 220 Enerģija, Baltcom TV un Win Baltic. Vēlmi iesaistīties elektrības tirgū ir izteikuši vēl divi tirgotāji – SIA BCG Riga un Starfit Energy.

Tirgotājus maina maz

SIA 220 Enerģija mārketinga vadītāja Madara Jurgelāne Neatkarīgajai stāstīja, ka 220 Enerģijas klientu portfelis turpina augt, taču zīmīgas izmaiņas nav. Vasarā par elektrību cilvēki domājot vismazāk. Savukārt Baltcom TV šobrīd lepojas ar apmēram 4000 klientu, un to skaits ar katru mēnesi palielinās. Pēc Baltcom TV sabiedrisko attiecību speciālistes Ineses Tauriņas teiktā, lielākā daļa Baltcom elektrības klientu ir izvēlējušies elektroenerģiju komplektā ar citiem Baltcom telekomunikāciju pakalpojumiem – internetu, televīziju un telefoniju.

Savukārt Latvenergo uzskata, ka līdzšinējā pieredze par patērētāju uzvedību liecina, ka jau tirgus atvēršanas brīdī no klientu puses tika izdarīta racionāla un pragmatiska izvēle par labu kādam konkrētam produktam vai tirgotājam. Vienlaikus nepilnais pusgads ir laiks, kurā ir izveidojusies un tikai sāk nostabilizēties izpratne par tirgus darbības principiem, līdz ar to nav novērota izteikta vēlme mainīt tarifu plānus. «Tas apliecina, ka Latvenergo ilgstošā pieredze ar tirgus klientu apkalpošanu Latvijā un Baltijā, kā arī novērojumi, pieredze un zinātība par elektroenerģijas patērētājiem Latvijā palīdzēja izveidot katram klientu patēriņa segmentam piemērotus produktus. Mūsu novērojumi gan apliecina, ka daļa klientu vēl nav izšķīrušies par piemērotāko norēķinu metodi – ir klienti, kas rēķinu vietā izvēlas Izlīdzināto maksājumu un otrādi,» Neatkarīgajai stāstīja Latvenergo preses sekretāre Ivita Bidere.

Biržas tarifs bijis izdevīgāks

Kopš pagājušā gada vidējā elektrības cena NPS biržā ik mēnesi ir samazinājusies, un šobrīd tā ir par 24% lētāka nekā pērn. Tās mājsaimniecības, kas izvēlējās maksāt par elektrību pēc biržas cenas, šobrīd ir ieguvējas. Pēc 220 Enerģija aprēķiniem, klientiem, kuriem mēneša patēriņš ir 1000 kWh, par 2015. gada pirmajiem pieciem mēnešiem ieguvums no biržas tarifa, salīdzinot ar fiksēto tarifu, ir aptuveni 90 eiro, savukārt tiem, kas mēnesī patērē aptuveni 200 kWh, ieguvums ir aptuveni 30 eiro mēnesī. I. Bidere uzver, ka elektroenerģijas cenai (kas ir tikai viena komponente kopējā elektrības rēķinā) ir vērojams zināms cikliskums – nav noslēpums, ka tā ir zemāka gada pirmajos piecos mēnešos, pieaugot, dažkārt pat strauji, gada otrajā pusē. «Arī šogad līdzīgi kā citus gadus pirmajos mēnešos elektroenerģijas cena bija zemāka par gada vidējo elektroenerģijas cenu NPS biržā, taču jau šobrīd informācija biržā rāda, ka cena ir sākusi pieaugt – šāda tendence ir raksturīga gada otrajā pusē,» sacīja I. Bidere. Pēc viņas teiktā, elektrības cena NPS biržā Latvijas apgabalā 17. nedēļā bija 31,53 Eur/MWh, 19. nedēļā jau 35,58 Eur/MWh, savukārt 23. nedēļā sasniedza 46,38 Eur/MWh. Pagājušā gada jūlijā elektroenerģijas cena NPS biržā bija 57,34 Eur/MWh, kas ir augstāka nekā fiksētā produkta cena. «Tieši tādēļ fiksētās vai mainīgās elektrības cenas izdevīgums klientiem ir jāvērtē gada griezumā. Elektroenerģijas biržā katru stundu ir vērojamas svārstības, kas atkarīgas no elektrības izstrādes Baltijā un Skandināvijā, no laika apstākļiem un citiem sezonāliem faktoriem. Katrs lietotājs, pirms izlemj, vai izvēlēties fiksētās vai biržas cenas produktu, var ielūkoties NPS biržas mājaslapā, kur redzamas elektrības cenas,» skaidroja I. Bidere.

Arī Neatkarīgā ik dienu publicē aktuālo elektrības cenu NPS biržā un ir novērojusi elektrības cenas samazinājumu pēdējo piecu mēnešu laikā.

Neskatoties uz pašreiz Latvenergo klientiem izdevīgāko Dinamisko tarifu, lielākā daļa tomēr par labākiem ir atzinuši produktus ar fiksētu elektrības cenu. «Fiksētā cena garantē, ka lietotājam nebūs jāmaksā vairāk arī tad, ja elektroenerģijas biržā cenas būs augstākas. Elektrum Dinamisko produktu izvēlas klienti, kas gatavi elastīgi piemēroties pārmaiņām, maksājot par elektrību tik, cik tā konkrētajā brīdī maksā elektroenerģijas vairumtirdzniecības biržā,» sacīja I. Bidere.

Tarifus nemazinās

Pašreiz zemā elektrības cena biržā nav mudinājusi Latvenergo, WIN Baltic un Baltcom TV samazināt cenas fiksētiem tarifiem. I. Tauriņa skaidro, ka, slēdzot līgumu ar katru klientu, uzņēmums garantē nemainīgu cenu uz visu līguma termiņu. «Elektroenerģijas cena gada ietvaros mainās, tādēļ, lai klientam varētu garantēt līgumā noteikto cenu, Baltcom elektroenerģiju iepērk savlaicīgi, pat gadu uz priekšu,» bilda I. Tauriņa.

Latvenergo atgādina, ka elektrības cena biržā ir tikai viena trešdaļa no galacenas, ko veido arī OIK, sadales un pārvades tarifs, kā arī PVN. «Gan Latvenergo, gan, visticamāk, arī konkurentu tirgus piedāvājumi 2016. gadam tiks veidoti rudenī, kad arī varēs nosaukt konkrētu cenu,» uzsvēra I. Bidere.

Savukārt 220 Enerģija skaidroja, ka uzņēmums jau ir samazinājis garantētās cenas piedāvājumu apjomīgākiem klientiem, turklāt tas piedāvā iegādāties elektrību par izdevīgāku cenu dienas un nakts dalītajā tarifā visa lieluma patērētājiem. «Mēs plānojam arī turpmāk piedāvāt jaunus produktus, kā arī samazināt cenas, sekojot tirgus tendencēm, kā mēs to darījām ar biržas cenas pakalpojuma maksu samazināšanu, pieaugot biržas cenu plāna klientu skaitam,» solīja M. Jurgelāne.