Dzērājšoferi Jāņos bija pārdroši

Četru svētku dienu laikā policija noķērusi virs simta šoferu, kas pie stūres sēdās reibumā. Šajās svētku dienās pārbaudīti apmēram 50 000 braucēju. Tomēr kopumā situācija vērtējama sliktāka nekā pērn – dzērājšoferi kļuvuši pārdrošāki. Policija solīja, ka būs visur, arī to, ka veiks masveida pārbaudes. Tomēr grūti izskaidrojamu apsvērumu dēļ daudzi šos brīdinājumus ignorēja © F64

Vairāk nekā iepriekšējos Jāņos un vairāk nekā parastās brīvdienās – četru svētku dienu laikā policija noķērusi virs simta šoferu, kas pie stūres sēdās reibumā. Ir arī divi līķi, tomēr te alkohols nav pie vainas. Vienā gadījumā plikas riepas, otrā nepamanīts motocikls.

Ikdienišķs dzērājšoferu statistikas rādītājs ir 10 līdz 15 šoferu diennaktī. Jāņos tas pieauga līdz vidēji 25 šoferiem. Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis atzīst, ka daļēji šis pieaugums skaidrojams ar lielāku policijas ekipāžu skaitu uz ceļiem. Jo vairāk tvarsta, jo vairāk iekrīt. Pārbaudīti apmēram 50 000 braucēju. Tomēr kopumā situācija vērtējama sliktāka nekā pērn – dzērājšoferi kļuvuši pārdrošāki. Esot jāņem vērā plašā informatīvā kampaņa medijos pirms svētkiem. Policija solīja, ka būs visur, arī to, ka veiks masveida pārbaudes. Tomēr grūti izskaidrojamu apsvērumu dēļ daudzi šos brīdinājumus ignorēja. Ticamāk gan, ka uz kaut kādu apsvēršanu viņi vispār nebija spējīgi. Pusei noķerto asinīs bijis virs 1,5 promilēm, tātad jau liela dzēruma pakāpe. Liepājniekiem gadījās arī 23 gadus vecs rekordists, kurš mēģināja stūrēt 5,5 promiļu reibumā un pēc pirmā pūtiena alkometrā uz otru nemaz vairs nespēja saņemties. Narkomāni, jāsecina, jāņojuši prātīgāk – noķerti tikai divi. Un vēl viena tendence – pārliecinošā vairākumā reibumā pie stūres sēdušies vīrieši. Sievietes pat dzērumā saglabā spriestspējas vai arī vīrieši viņām braukt neļauj.

Satiksmes negadījumu svētku brīvdienās bijis ļoti maz. Līgo vakarā ar cietušajiem reģistrēta tikai viena avārija. Bet pirmdien diemžēl divās bijuši arī bojāgājušie. Divas jaunas sievietes. Par vadītāju alkohola reibumu šajos gadījumos nav aizdomas, par cita veida neapdomību gan. Kārsavas novada Malnavas pagastā notika klasisks motocikla negadījums. Mocis veica apdzīšanas manevru, bet golfs tajā brīdī izdomāja nogriezties pa kreisi. Motocikla pasažieri pēc stundu ilgiem reanimācijas pasākumiem mediķi tā arī nespēja glābt. Otra nāve notika uz Liepājas šosejas Zirņu pagastā. Uz putekļainā ceļa tikko bija uzlijis, BMW saslīdēja, iebraucot pretējā braukšanas joslā, un izraisīja sadursmi ar pretim braukušo Dacia. Traumas abās mašīnās guva vairāki pasažieri, bet bembja vadītāja – 26 gadus veca sieviete – gāja bojā. Viņas mašīnas riepas bija nobrauktas līdz kordiem, par šo nolaidību viņa samaksāja ar dzīvību.

Mazākas ķibeles Jāņos gadījušās arī bez automašīnu klātbūtnes. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests vēsta, ka divi cilvēki dzērumā pamanījušies aizrīties ar šašliku. Vienu izglābuši mediķi, otram palīdzējuši citi jāņotāji. Pieci cilvēki nav varējuši pārlēkt ugunskuriem, viens pat pamanījies ne vien apdegt, bet arī kāju salauzt. Trīs jāņubērni dzērumā mēģinājuši iziet cauri stikla durvīm un sagriezušies. Vēl citiem trīs jāņotājiem gadījās pārsalt līdz vieglai ķermeņa atdzišanai – aizmiga, laiva apgāzās.

Līgo naktī kopumā ātrā palīdzība saņēma 1156 izsaukumus, kas atbilst vidējam rādītājam parastā darba dienā, un 273 bija saistīti ar dažādām traumām. Tas ir plus mīnus tikpat daudz, cik parastās brīvdienās. Bērni negadījumos vispār nav cietuši – ne pie uguns, ne ūdeņiem.

Dienesta pārstāve Inga Vītola spriež, tas tādēļ, ka Latvijā Līgo vakarā daudzviet lija lietus un āra aktivitātes tika pārceltas iekštelpās. Līgošana līdz ar to šogad padevusies saudzīgāka un nolīgots vienalga brangi.