Domēna vārdu tomtom.lv tirgo par 30 000 latu; usakov.lv maksā 666 latus

© skanpix

Kopš reģistrācija Latvijas augstākā līmeņa domēnā .lv Latvijā ir kļuvusi liberālāka, arvien vairāk domēnu vārdu tiek reģistrēti ar mērķi tos pārdot.

Šobrīd sludinājumu portālos Latvijā tiek piedāvāti vairāki tukši domēni, kuru vienīgā vērtība ir vārds, piemēram, usakov.lv. Par šo domēnu pārdevējs vēlas saņemt 666 latus. Savukārt domēna tomtom.lv īpašnieks cer to pārdot par 30 000 latu, moskva.lv vēlamā cena ir norādīta 14 056 lati, superveikals.lv –

5000 latu, digitalatelevizija.lv – 4500 latu. Šo domēnu šobrīd tirgo arī izsoļu portālā ebay.com par sākuma cenu 6900 ASV dolāru, un šo sludinājumu ilustrē televīzijas torņa fotogrāfija.

Tā kā domēna vārdu reģistrācija ir vienkārša un salīdzinoši lēta, veiksmīgi noslēdzot darījumu, pārdevējs varētu vairākkārt nopelnīt. Taču domēnu tirdzniecība Latvijā nemaz tik raiti nesokas, kā varbūt pārdevējiem gribētos.

Digitalatelevizija.lv, iespējams, varētu interesēt Lattelecom, taču, kā Neatkarīgajai skaidroja šā uzņēmuma Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite, Lattelecom nav reģistrējis domēna vārdu digitalatelvizija.lv, jo uzņēmums piedāvā virszemes TV un interaktīvo TV un arī intereses iegādāties šo domēnu Lattelecom nav.

Arī Rīgas mērs Nils Ušakovs nav ieinteresēts domēna vārda usakov.lv iegādē, jo viņam ir sava, aktīva un strādājoša mājas lapa www.ushakov.lv, Neatkarīgajai uzsvēra viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Domēna vārda reģistrācija ir vienkārša – to iespējams izdarīt tiešsaistē internetā dienas vai divu dienu laikā. Savukārt viena gada maksa par domēna vārda reģistrāciju un uzturēšanu augstākā līmeņa domēnā .lv, reģistrējot to NIC (LU aģentūras Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts Tīkla risinājumu daļā), izmaksā 8,70 latus par tradicionālo domēna vārdu un 6,05 latus par latvisko domēna vārdu (tas ir, ar garumzīmēm un mīkstinājumiem, piemēram, kaķis.lv).

Kopš pagājušā gada beigām domēnus iespējams reģistrēt ne tikai NIC, bet arī caur reģistratūrām, kuras pašas nosaka domēna vārda reģistrācijas cenu. Domēna vārdus šobrīd reģistrē arī SIA Latnet, Astrons un citi.

"Tomēr domēna vārdu reģistra uzturētājs ir un paliek NIC, jo katrā valstī ir šāds viens vienīgs domēna vārdu reģistra uzturētājs. Reģistratūras ir tikai starpnieki starp NIC un domēna vārda lietotāju," Neatkarīgajai uzsvēra NIC sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

Kopš vasaras vidus arī pati reģistrācija Latvijas augstākā līmeņa domēnā .lv ir kļuvusi liberālāka – tā pieļauj gandrīz jebkura vārda reģistrāciju. Iepriekš spēkā bija stingri noteikumi, kas aizliedza reģistrēt domēna vārdu, uz kuru kādam citam ir pirmtiesības.

"Kopš 2009. gada 1. jūlija šādi ierobežojumi vairs nav spēkā, un šobrīd reģistrācija notiek pēc principa, kam latviešu valodā atbilstošākais teiciens būtu – kas pirmais brauc, tas pirmais maļ! Respektīvi – tas, kurš pirmais pieteiksies uz kādu domēna vārdu, to arī saņems. Taču te jāpiebilst, ka arī liberālā sistēmā braukšanai jābūt pārdomātai un atbildīgai," sacīja J. Riņķis.

Pēc NIC rīcībā esošās informācijas, 1. janvārī Latvijā bija reģistrēti 79 909 domēni .lv. Pagājušā gada decembrī bija par 12 384 reģistrētiem domēna vārdiem vairāk nekā 2008. gada decembrī.

***

VISDĀRGĀK PĀRDOTIE DOMĒNU VĀRDI PASAULĒ

Insure.com – 16 miljoni ASV dolāru (2009. gada oktobris)

Sex.com – 14 miljoni ASV dolāru (2006. gada janvāris)

Fund.com – 9,6 miljoni ASV dolāru (2008. gads)

Porn.com – 9,5 miljoni ASV dolāru (2007. gads)

Business.com – 7,5 miljoni ASV dolāru (1999. gads)

Diamonds.com – 7,5 miljoni ASV dolāru

Beer.com – 7 miljoni ASV dolāru

Casino.com – 5,5 miljoni ASV dolāru (2003. gads)

Toys.com – 5,1 miljons ASV dolāru (2009. gads)

Avots: , informācija apkopota līdz 26.11.2009.

Svarīgākais