Populārākā Līgo svētku tradīcija - šašlika cepšana

© F64

Lūgti norādīt Līgo svētkos ievērotās tradīcijas, Latvijas iedzīvotāji ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem salīdzinoši visbiežāk norādījuši, ka Līgo svētkos cep šašliku (72%), kurina ugunskuru (70%) un ēd, gatavo Jāņu sieru (61%). To atklāj pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu „900 sekundes” jūnijā veiktais pētījums.

Salīdzinoši biežāk Latvijas iedzīvotāji ievēro vēl arī tādas Līgo svētku tradīcijas, kā Līgu un Jāņu sveikšana (56%), alus dzeršana, gatavošana (49%), vainagu pīšana (49%), Līgo dziesmu dziedāšana, klausīšanās (48%), kā arī saullēkta sagaidīšana (44%).

Kā norāda TNS sabiedrības uzvedības pētījumu eksperte Alise Lāce, tad salīdzinoši biežāk starp tiem, kas ievēro dažādas Līgo svētku tradīcijas, ir gados jaunāki cilvēki (18-29g.v.), laukos dzīvojošie, vidzemnieki, iedzīvotāji ar lielāku cilvēku skaitu ģimenē (4 un vairāk) un latvieši. Interesanti, ka salīdzinoši biežāk pār ugunskuru lec un vainadziņu ozolā met gados jaunāki aptaujātie, t.i. vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

5% iedzīvotāju norādījuši, ka Līgo svētkos neievēro tradīcijas. Savukārt 3% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem norādījuši, ka nesvin Līgo svētkus.

Latvijā

Trešdienas vakarā uz TV raidījumu "Kas notiek Latvijā?" tika aicināti cilvēki, kuri tiešā vai netiešā veidā iesaistīti "Rail Baltica" projekta īstenošanā. Gaidīto atbilžu vietā tautai radās vēl vairāk jautājumu.

Svarīgākais