PADOMI drošai Līgo svētku svinēšanai

© F64

Ja, dodoties pēc ziediem, meijām un ozola zariem, ņemsiet līdzi uzlādētu mobilo telefonu, ūdeni un kādu līdzgaitnieku, tad varēsiet neapmaldoties atrast atpakaļceļu, pārnest mājās visas Jāņu zāles un nenokavēt svinības. Šādu Līgo svētkiem atbilstošu padomu dod Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) speciāliste Viktorija Gribuste.

Glābēji iesaka atcerēties svinību vietas adresi un apkārtni (ja līgošana notiek pie radiem, draugiem vai paziņām), lai nepieciešamības gadījumā, zvanot uz tālruņa numuru 112, varētu nosaukt savu atrašanās vietu un ugunsdzēsēji un glābēji, mediķi vai policisti ātri atsteigtos palīgā. Kādā Jāņu ticējumā ir teikts, ka veiksme pavadīs tos līgotājus, kuri ugunskura vietu mācēs sagatavot pēc visām sentēvu un ugunsdzēsēju tradīcijām.

Galvenais ir atrast īsto un pareizo vietu Līgo svētku galvenajam simbolam – tā, lai tas visus apgaismo un silda, bet neko nenodedzina.

Jāņu ugunskurs ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem un žogiem, piemēram, kādā klajā vietā, tomēr nekādā gadījumā mežā. Kad īstā vieta ir atrasta, tai apkārt jāapliek akmeņi vai jāaprok zeme, lai uguns neizplatītos pa sauso zāli un krūmiem. Lai ugunskurs būtu gaišāks, tas jādedzina tikai ar malku, citādi melni dūmi, nelaba smaka un operatīvo dienestu bākugunis sagaidīs tos, kuri ugunskurā dedzinās riepas, plastmasas pudeles un sadzīves atkritumus. Ugunsdzēsēji arī iesaka pie ugunskura blakus novietot spaini ar ūdeni, jo ar to varēs nodzēst ugunskuru, kad līgotāji dosies pie miera, vai arī ūdens palīdzēs atveldzēt kādu sakarsušu līgotāju.

«Sentēvu gudrības māca, ka gaļa sanāk garšīga tikai tad, ja tā tiek cepta uz stabilas virsmas novietota grila, kas atrodas drošā attālumā no ēkām un kokiem. Grilu ir jāmāk arī pareizi iekurināt – ar speciāli šim mērķim paredzētu degšķidrumu ir jāaplej kurināmais, jāpagaida, kad tas sasūcas, uzmanīgi jāaizdedzina un tikai tad jācep gaļa,» saka V. Gribuste.

Glābēji arī stingri iesaka nepeldēties vai citādi dzīvoties pa ūdeni alkohola reibumā, protams, arī nebraukt ar auto. Pāri ugunskuram var lēkt tikai tie līgotāji, kuri ir vismaz 18 gadus veci, pirms tam nav baudījuši kādu stiprāku dzērienu un sev mugurā nav uzvilkuši sintētiskas vai plandošas drēbes. Visu Līgo svētku un Jāņu dienas svinību laikā nedrīkst atstāt bez uzraudzības bērnus. Lai mājās valdītu saticība un miers, Līgo svētkos bērniem ir jāuztic vainagu pīšana un galda klāšana, nevis ugunskuru kurināšana un gaļas cepšana. Jautra līgošana būs garantēta, ja bērni visu laiku būs vecāku redzeslokā.

Savukārt mediķi atgādina, ka svētku brīvdienās medicīniskus padomus sniegs Ģimenes ārstu konsultatīvais tālrunis, kas strādā diennakti 66016001. Ar mediķiem ieteicams konsultēties arī tad, ja ir šaubas, vai ar konkrētām sūdzībām nepieciešams vērsties slimnīcas uzņemšanas nodaļā vai zvanīt ātrajiem. Ja brīvdienu laikā tomēr nepieciešams apmeklēt ģimenes ārstu, Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās var vērsties pie dežūrārstiem. Traumas gadījumā medicīnisko palīdzību var saņemt steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.



Latvijā

Valdība nesaskata iespēju piešķirt finansējumu Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles atjaunošanai un Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centra ēkas siltināšanai, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Ministru kabineta (MK) atbildes vēstules projekta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijai, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais