Nevienojas par neapliekamā minimuma ieviešanu un minimālās algas apmēru

© F64

Nacionālā trīspusējās sadarbības padome (NTSP) vēl nevienojās par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu un minimālās mēnešalgas apmēru 2016.gadā.

 

NTSP šodien uzklausīja Finanšu ministrijas (FM) ziņojumu par tās izstrādāto plānu ieviest diferencēto neapliekamo minimumu. Savukārt Labklājības ministrija (LM) informēja par plānu nākamgad celt minimālo algu.

NTSP neatbalstīja FM priekšlikumu, taču padome bija gatava turpināt sarunas par LM piedāvātajiem priekšlikumiem. Tā kā abi jautājumi ir cieši saistīti, premjerministre Laimdota Straujuma (V) norādīja, ka jautājumi tomēr ir jāskata komplektā, tāpēc pie abu priekšlikumu vērtēšanas premjerministre aicināja atgriezties šā gada augustā.

"Tā kā viedokļi ir dažādi, nevaru pateikt, ka esam vienojušies. Tāpēc pie šiem jautājumiem jāatgriežas augustā, kad būs zināmas jaunākās Latvijas ekonomikas prognozes," sacīja Straujuma.

Jau ziņots, ka maijā FM nāca klajā ar priekšlikumu par diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu, paredzot to ieviest pakāpeniski līdz 2020.gadam. 2016.gadā tāpat kā līdz šim tiktu piemērots mēneša neapliekamais minimums 75 eiro apmērā. Savukārt 2017.gadā nodokļa maksātāji ar zemākām algām, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarāciju, varētu saņemt pārmaksāto nodokli. To pārrēķinātu, piemērojot diferencēto neapliekamo minimumu.

 

Svarīgākais