Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti brīdina iedzīvotājus uzturā nelietot termiski neapstrādātu kazas pienu, jo šādā veidā jau četri cilvēki šogad ir inficējušies ar ērču encefalītu, aģentūru LETA informēja SPKC.
Divi cilvēki šādi inficējušies Rīgā, viens Grobiņas novadā un viens Jaunjelgavas novadā.
Speciālisti uzsver, ka uzturā var droši lietot tikai vārītu vai pasterizētu kazas pienu. Speciālisti iesaka vārīt arī nepasterizētu govs pienu, jo pastāv iespēja, ka arī govs var inficēties ar ērču encefalītu un nodot vīrusu ar pienu, tomēr tas notiek ļoti reti.
Ja trīs nedēļu laikā pēc termiski neapstrādāta kazas piena lietošanas uzturā parādās gripai līdzīgi simptomi un, iespējams, arī citas pazīmes, tad nekavējoties jāvēršas pie ārsta, skaidro SPKC speciālisti.
SPKC dati liecina, ka Latvijā ik gadus tiek reģistrēti līdz četriem pieciem ērču encefalīta saslimšanas gadījumiem, kad inficēšanās ir saistīta nevis ar ērces piesūkšanos, bet ar nevārīta kazas piena lietošanu uzturā.
Kopumā šogad ir reģistrēti deviņi apstiprināti ērču encefalīta gadījumi, 26 gadījumos ārstiem pastāv aizdomas par ērču encefalītu un notiek diagnozes precizēšana.